Tæt på verden: Detailkæde bestikker sig til succes

20. dec 2012, 10:27
Den globale detailkæde WalMart afsløret i en stribe ulovligheder i Indien, Mexico, Kina og Brasilien.

Verdens største og mest aggressive detailkæde, det amerikanske Wal-Mart, er i bund og grund korrupt og skyer ingen lovlige eller ulovlige midler for at få sin vilje i Mexico. Der er også afdækkede særdeles mistænkelige forhold også i Kina, Brasilien og Indien, hvor en stribe chefer nu er suspenderet.

Det er ulovligt for amerikanske virksomheder at bestikke og korrumpere mennesker, forhold og markeder i andre lande. I Mexico er Wal-Mart landet største private arbejdsgiver med 221.000 mennesker ansatte i 2.275 butikker, supermarkeder og restauranter.

Der er fundet beviser for flere millioner dollars i bestikkelser.

Frikender sig selv

Panikken i Wal-Marts hovedkvarter er udtalt. Man har ansat over 100 advokater til at foretage interne undersøgelser. Udgiften til at undersøge forholdene i firmaets 27 lande løber op i over 100 millioner dollars, oplyser firmaet.

I tidligere interne undersøgelser om handlingerne i Mexico har firmaet frikendt sig selv, selv om det udmærket kendte til ulovlige forhold. Oplysningerne er i henhold til avisen holdt hemmelige for mexicanske myndigheder. Avisen har gennemført den undersøgelse, som Wal-Mart mente overflødig i 2006.

Sagen

The New York Times afslørede allerede i april 2012, at der var noget rivende galt i virksomheden, der dækkede over undersøgelser rettet imod dets praksis i Mexico. Nu har avisen gravet yderligere og afslører systematisk bestikkelse af høj og lav; vel at mærke med fuld viden herom i hovedkvarteret.

I en særdeles detaljeret gennemgang af et byggeri af et stormarked beskriver New York Times, hvordan den mindre by Teotihuacán med 150.000 indbyggere er tromlet flad ved hjælp af bestikkelser. Stedet, hvor detailkæden ville have et stormarked ligger kun halvanden kilometer fra de berømte Azteker-pyramider.

Wal-Mart ønskede sit marked et sted, hvor lokalplanen afviste den slags byggeri, og hvor der krævedes særlige tilladelser af hensyn til potentielle arkæologiske rester fra fortidens kulturer. Det lykkedes med kontanter at ændre lokalplan, få lokalpolitikerne på deres side, bestikke arkæologerne, fremskaffe falske dokumenter og bygge uden tilladelse.

Lokale protesterende, nogle af dem sultestrejkede, fik bank af betalte bøller. Det hele foregik i 2003-4. Avisen skriver, at den har oplysninger om i hvertfald 15 mexicanske butiksløsninger, hvor der er betalt bestikkelser for at få tingene til at glide bedre.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.