Det starter ude i skuret

4. jan 2010
Mattias Tesfaye er Avisen.dks ny blogger den 28årige murer stiller skarpt på velfærdssamfundet og venstrefløjen

"Mattias Tesfaye er fyret fra Hansen og Andersen A/S på grund af manglende arbejde".

Mattias Tesfaye er ikke bange for at bruge sig selv, når han sætter sig til tasterne. Han er Avisen.dk's nye blogger, og han vil stille skarpt på velfærdssamfundet og venstrefløjen - men altid, altid!, med udgangspunktet i 'skuret', som han kalder det.

Og han bruger gerne sig selv - som han gjorde med sin fyreseddel på sin tidligere blog på Modkraft.dk, og han bruger også gerne sin familie. Han har tidligere blogget om sin mors arbejdsløsheds-perioder, og han skriver også gerne om de kolleger, han har haft ude på byggepladserne.

Kender du hüzün?

Mattias Tesfaye er 28 år, uddannet murersvend og i dag ansat som faglig sekretær i 3F, Bygge, - Jord og Miljøarbejdernes Fagforening. Han er aktiv SF'er, og det er venstrefløjen og velfærdssamfundet, der optager ham.

"Kender du det tyrkiske begreb 'hüzün'?" spørger han.

Da han ikke lige kan spore nogen genkendelse, forklarer han selv begrebet eller følelsen, der bedst kan oversættes med ordet "melankoli". For tyrkerne handler det om, at de ikke mentalt har forstået eller accepteret, at det store land ikke længere er så mægtigt og magtfuldt som det var, da det var centrum i det osmanniske rige.

Velfærdsmelankoli

For os i Danmark handler det om, at vi stadig tror, at vi er verdens bedste til at drive velfærdssamfund, fordi vi har opfundet det. Men vi har glemt at holde det i live, mener Mattias Tesfaye:

"I Danmark har vi en velfærds'hüzün", en velfærds-melankoli. Og i dag går alle for velfærdssamfundet," siger han, og det er en farlig tendens:

"Når man klamrer sig til noget, som alle i dag klamrer sig til velfærdssamfundet, er det jo fordi, det er ved at forsvinde. Det store sociale klassekompromis er dødt."

Den 3. vej endte blindt

Mattias Tesfaye er ikke bange for at tage de store ord i sin mund, og han er ikke bange for at tale om politik og politisk ideologi i en tid, der ellers mest præges af fladskærme.

Han er levende optaget af venstrefløjens fremtid, hvor der ser ud til at være nye strømninger på vej. Langt om længe, fristes man til at sige - efter tyve års dødvande efter Berlinmurens fald i 1989, hvor venstrefløjens eneste bud på nytænkning var "Den 3. vej", der som bekendt er endt ret så blindt. Nu ser Mattias Tesfaye lys forude.

Håb forude

"Det er ved at tage form nu. Fagforeningerne skifter organisationsformer, og partierne skifter strategi," siger han.

Det er bl.a. de nye strømninger, han vil blogge om på Avisen.dk.

"Men det skal skal være konkret. Ellers går det ikke. De diskussioner, der føres mellem politikere og kommentatorer, er jo ikke rodfæstet i befolkningen. Det skal det være," siger Mattias Tesfaye.

Og tilføjer:

"For det starter ude i skuret."

"Fra skurvognen"

Mattias Tesfaye er murer, SF’er, faglig konsulent i 3F, århusianer (holder med AGF!) og 28 år. Han skriver taler til partikammeraterne og han har tidligere blogget på Modkraft.dk. Han blogger om politik, arbejderbevægelsen, velfærdssamfundet – set fra skurvognen.

Læs Mattias Tesfayes blog.