Det ser skidt ud at stævne en handicappet

5. maj 2010
Kurser om konflikthåndtering kan være løsningen på dårligt arbejdsmiljø for handicaphjælpere, siger FOA. Handicapforbundet kan ikke se problemet.

Konflikthåndteringskurser kan være vejen frem til et bedre arbejdsmiljø mellem handicappede og deres hjælpere.

Det mener Karen Stæhr, formand for social- og sundhedssektoren hos FOA, efter at Avisen.dk i går afslørede, hvorledes en række handicaphjælpere bliver brugt til at hente øl, købe hash og lege taxachauffører for handicappede, der også er deres arbejdsgiver.

Læs historien her: Handicaphjælper tvunget til at købe hash

"Vi arbejder på at lave en form for uddannelse for handicaphjælperne og lave nogle samarbejdskurser, hvor de handicappede også er med," siger hun.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Det kan dog være svært at få sat en stopper for de urimelige arbejdsopgaver, fordi handicaphjælperne arbejder i private hjem uden nogen form for opsyn. Derfor skal der også stilles krav til den handicappede som arbejdgiver, mener Karen Stæhr.

”Vi skal forklare de handicappede, at det også handler om at beskytte den ansatte og ikke kun brugeren."

Tabersag at slæbe handicappede i retten

Hvis handicaphjælperen i dag bliver fyret efter at have sagt nej til en grotesk arbejdsopgave, kan FOA i dag køre en sag via retten for uretmæssig bortvisning.

”Det har vi da gjort før. Men det ser skidt ud, når man stævner en handicappet. Det er ikke nogen vindersag for nogen af parterne,” slår Karen Stæhr fast.

Handicapforbundet nedtoner problemet

Dansk Handicapforbund nedtoner problemet med hjælpere, der bliver udnyttet. Ifølge formand Susanne Olsen er det en sjælden problematik.

Hun mener tværtimod, at det tætte forhold mellem bruger og hjælper og de vide rammer, er en styrke i arbejdsforholdet.

”Handicappede lever et lige så forskelligt liv som alle andre, og derfor er det også meget individuelt, hvilke behov man har,” siger Susanne Olsen.

Hun påpeger vigtigheden af, at man løbende taler med sine hjælpere og hele tiden sikrer en ordentlig kommunikation, så hjælperne undgår at få stillet nogle opgaver, som overskrider deres grænser.

 

Handicaphjælpere

Der er ingen eksakte tal på hvor mange handicaphjælpere, der findes i landet.

FOA estimerer dog, at der findes omkring 8.700 fuldtidssstillinger. Da mange handicaphjælpere er på deltid, svarer det til 12-13000 handicaphjælpere på landsplan.

FOA oplyser, at de har minimum 600 registrerede handicaphjælpere organiseret.