DAGENS TIP: Det må du på barselsorlov

16. feb 2011
Den typiske lønmodtagers rettigheder i forbindelse med barsels og forældreorlov.

Reglerne for barsels- og forældreorlov er meget forskellige fra branche til branche. De afhænger af om der er overenskomst, hvor du arbejder, og hvilken overenskomst der er.

Overordnet har forældrepar, hvis de venter barn, ret til betalt fravær i 52 uger tilsammen. De 52 uger er fordelt på orlov før og efter fødslen og skal deles i et eller andet omfang mellem barnets far og barnets mor.

4 uger før fødslen: Ret til 4 ugers graviditetsorlov til barnets mor.

Efter fødslen: Pligt til 2 ugers barselsorlov til barnets mor.

2 uger efter fødslen: Ret til 12 ugers barselsorlov til barnets mor.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Efter fødslen: Ret til 2 ugers fædreorlov til barnets far.

Efter fødslen: Ret til forældreorlov til barnets mor og barnets far. De kan dele 32 uger, men har kun ret til dagpenge.

På mange arbejdspladser siger overenskomsten, at ansatte kan få løn i forbindelse med orloven.

 

Barselsfonde

Hvis din arbejdsgiver betaler løn under barsel, får virksomheden udgiften – eller størstedelen af udgiften – dækket af en barselsfond. Arbejdsgiveren betaler et fast beløb pr. medarbejder til fonden.

For at undgå forskelsbehandling mellem kvinder og mænd på jobbet, skal alle arbejdsgivere betale til en barselsfond. Offentlige arbejdsgivere har deres egne fonde, mens private enten hører under en privat, godkendt fond, eller også betaler virksomheden til statsfonden Barsel.dk.

 

Som lønmodtager kan du altså gå på barsel med god samvittighed over for din arbejdsgiver, som får dækket alle eller de fleste af udgifterne.

Hvis du oplever, at du bliver forskelsbehandlet på grund af dit køn, kan du klage til Ligebehandlingsnævnet eller din fagforening, hvis du har sådan en.

I tilfældet barsel kan det eksempelvis være, hvis en chef konsekvent ikke ansætter kvinder i den fødedygtige alder, eller hvis arbejdsgiveren opfordrer mænd til at lade deres kone tage hele barselsperioden, for at undgå besvær med barselsvikariater i virksomheden.


Kilde: Jobhåndbogen


Læs også:

Slipsedrenge løfter barselsbyrden

Thomas passede barn i 12 uger med fuld lønskjultitel