DAGENS TIP: Det laver far på sit arbejde

4. jun 2011
Hvor er det, mor og far tager hen, når jeg er i børnehave? Det spørgsmål vil børn gerne have svar på. Her er en guide til, hvordan du fortæller dit barn om dit arbejde.

Hvordan forklarer man sit barn, hvad man arbejder med?


Børnepsykolog Marie Elbinger Gramstrup giver her fem gode råd.

Hendes overordnede råd er dog, at man er konkret.


1. Fokuser på firmaet

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

I stedet for at fokusere på, hvad det lige præcis er, du laver, så kan du fokusere på, hvad dit firma laver.

"Man kan sagtens bare give barnet en forklaring om, at man laver vindmøller, selvom man ikke laver vindmøllerne, men man arbejder altså for Vestas," forklarer Marie Elbinger Gramstrup.


2. Forklar en arbejdsdag

Barnet kan også have godt af at forstå, hvilke ting man rent faktisk gør, når man er på arbejde.

"Man kan for eksempel sige: Jeg skriver meget på computeren, jeg skriver breve,jeg nakker i telefon med en masse mennesker og jeg laver regnestykker," fortæller børnepsykologen.


3. Fokuser på det positive

Hvis man har et mere råt job, så nytter det ikke at fortælle om alt det dårlige, der er ijobbet. Find nogle positive ting ved det, du laver.

"Hvis man for eksempel er fængselsbetjent, så må man fokusere på, at når røveren er fanget, så er det mig, der sørger for, at han ikke slipper væk. Men også, at man sørger for at give røveren mad, og at han har det godt," siger hun.


4. Vis du er god til dit arbejde

Børn har brug for en rollemodel at se op til. Små børn har ikke brug for at høre skrækhistorier fra arbejdspladsen. Så har det været en hård dag på arbejde, er det en god idé at forklare, at det har alle en gang i mellem.

"Barnet har brug for, at mor og far har styr på det og er gode til det, de laver. Det er det, man skal udstråle," siger Marie Elbinger Gramstrup.


5. Tag barnet med

Det er godt for barnet at se, hvor du forsvinder hen, når du tager ud af døren om morgenen. Det er også med til at give barnet et billede af, hvad du laver.

"Det er en god ide at tage barnet med på arbejde. Når man så kommer forbi ensarbejdsplads, så kan barnet også sige: Der arbejder min far," slutter børnepsykologen.

Sådan gør du

1. Fortæl hvad dit firma laver

2. Forklar hvad du laver på arbejde

3. Vær positiv

4. Vær en god rollemodel

5. Tag barnet med på job