Det her er startskuddet til noget større

20. maj 2010
Stormødet er slut, sidste sandwich spist Dennis K. ser starten på noget større. og gamle Hardy Hansen væltede salen

"Er der nogen af jer, der kender Fredericia?"

Chaufføren på BUPL's lejede Edelskov-bus spørger søgende ud i luften. Der er en meget lang kø sydpå fra Dronning Margrethe Hallen, 3.500 offentlige tillidsfolk skal hjem. Vejen nordpå er helt tom. Vi tager chancen og efter et par kilometer viser et skilt mod Fyn.

BUPL Hovedstaden er på rette vej. Hjem.

"Nu har fagbevægelsen rejst sig. Samlet," siger Flussi og åbner en cola.

Ubalance i systemet

Samme tanker var FOA's formand, Dennis Kristensen, inde på, da han for en kort stund var ude for at nyde den sol, der ubarnhjertigt banker ned udenfor hallen:

"Det her er startskuddet til noget større, hvis vi kan få det til at rulle derude," sagde han og fortsatte:

"Der er en ubalance i det politiske system. Folk vil have velfærd og derfor skal vi ud og diskutere velfærd med alle. Både de ansatte, brugerne og deres pårørende."

Som en stor, fin sæbeboble

Dennis Kristensen sammenlignede det med dengang, vi var små og lavede sæbebobler:

"Hvis man var rigtig dygtig, kunne man lave en rigtig fin boble. Det kan vi også, hvis vi samler kræfterne."

Sæbeboblerne har bare den særlige egenskab, at de kan briste. Det mente Dennis Kristensen nu ikke vil ske med det den bevægelse, han ser startet med stormødet i Fredericia:

En samlet aktion mod velfærdsforringelser - båret af 11 faglige organisationer, der ellers normalt har brugt det meste af tiden på at slås indbyrdes.

Godt være i samme stue

Nu kan FOA, 3F, BUPL og de andre godt holde møder sammen. Og allerede i næste uge mødes de igen for at diskutere, om der skal laves nye landsdækkende tillidsmandsmøder f.eks. Oveni det kommer lokale initiativer - f.eks. planlægger fagforeningerne i København at lave demonstration 2. juni, når Folketinget efter planen holder afslutningsdebat.

Med et par enkelte undtagelser, f.eks. strejken i 2008, er det en aktivitet, som leder tankerne hen på 70'erne og 80'erne,  hvor Slotspladsen blev fyldt af vrede demonstranter. Og hvor Hardy Hansen var formand for SiD.

Hardy: Goddag

Nu er den 76-årige forlængst pensioneret, men han kan ikke holde sig hjemme, når tillidsfolkene er samlet. Og talerstolen kan han heller ikke lade stå:

"Goddag. En forhenværende tillidsmand kan ikke komme forbi en talerstol uden at ville gå op på den."

Sagde Hardy Hansen - og i ført sin røde 3F-trøje talte han dunder som dengang:

Gå ud og demonstrer!

"Gå ud og lav en kæmpedemo - ja, nu skal jeg jo ikke opfordre til generalstrejke! Men husk, at det er jer, der har skabt velfærden, at det er jer, der skal kæmpe og slå fast, at her det er os, der bestemmer."

Der var taktfaste klapsalver til Hardy - og det ville være utidigt at minde om, at meningerne om Hardy Hansen var mildt sagt delte, da han var forbundsformand.

Så det gjorde ingen. I stedet så de med mildhed og bløde hjerter på den gamle mand.

Inden turen gik hjem igen. Sidste sandwich var spist og bannerne rullet sammen.