Det gør ingen til chef at få en pose penge

19. jun 2010
Peder Stausholm er tvunget til at være chef, selvom han ikke ønsker det.

Peder Stausholm ville helst være fri.

Fri for at skulle jonglere med sygemeldinger, administration og øvrig bureaukrati, som han er pålagt i dag.

Foruden at få hjælp i døgnets 24 timer, er handicappede Peder Stausholm også chef for sine handicaphjælpere, selv om han helst ville overlade det til andre.

”Ingen er født arbejdsgiver, og jeg ville helst være det foruden. Jeg synes, jeg har andre mere interessante ting, jeg ville bruge tiden på,” siger Peder Stausholm fra Brabrand.

En ny bekendtgørelse gør det ellers muligt for ham at give arbejdsgiveransvaret videre til pårørende eller andre organisationer, men den bekendtgørelse overholdes ikke af Århus Kommune, og derfor er han nu ufrivillig chef.

Lige nu skal han eksempelvis huske at indgive sygemeldinger til kommunen, når hans hjælpere bliver syge. Og det vel at mærke samme dag, som de melder sig syge. Ellers mister de retten til sygedagpenge.

Som ordningen er nu, får han en pose penge fra Århus Kommune, som han skal lønne sine ansatte med.

”Men bare fordi man får en pose penge, så bliver man jo ikke chef,” siger han.

Mødte op på Christiansborg

Peder Stausholm var den anden dag mødt op til foretræde på Christiansborg. Sammen med sin hjælper Dorthe Andersen skulle de ind og møde Folketingets Socialudvalg og forklare om problemstillingen.

Udover at Peder Stausholm ikke kan give arbejdsgiveransvaret videre, så betyder kommunernes afvisning af den nye bekendtgørelse også, at hjælper Dorthe Andersen ikke får løn, som hun har agt.

”Som det er nu, er der ingen anciennitet, dårlig løn og ingen mulighed for at klage over forholdene,” siger Dorthe Andersen.

Foretrædet gik efter Peder Stausholms opfattelse udmærket. Han bemærkede blandt andet, at der var stor lydhørhed fra udvalgets side.

Avisen.dk har talt med Socialudvalgets formand Martin Henriksen (DF), som anerkender, at der er problemer. Og det i første omgang er kommunernes ansvar at overholde loven. Han vil nu give sagen videre til Socialminister Benedikte Kiær (K).