johnny_og_bo
Fængselsforbundets formand Bo Yde Sørensen (tv.) krydser klinger med landsformand Johnny Nim (th.) fra Det Faglige Hus. Foto: Fængselsforbundet og Det Faglige Hus

Vred fagboss raser over gul fagforening: 'Bandemetoder'

29. mar 2021, 06:10
Fængselsforbundets vrede formand Bo Yde Sørensen er klar til at gå til både Arbejdsretten og Folketinget. 'Gør endelig dig selv til grin', lyder svaret fra Johnny Nim fra Det Faglige Hus.

Fængselsbetjente har i årevis oplevet, at indsatte bruger aktindsigt som værktøj til at få udleveret oplysninger, der bliver brugt til at chikanere betjentene i privaten. 

Men på det seneste har flere fængselsbetjente oplevet at få et brev i E-boks om, at også andre søger aktindsigt i deres personalemapper:

Faglige sekretærer fra Det Faglige Hus. 

LÆS OGSÅ: Fængselsbetjente bliver syge af job: 'Vi er nødt til at sige sandheden'

'Uanstændigt' lyder det fra Fængselsforbundets formand, der er oppe i det røde felt:

- Vi bliver generet af fangerne på daglig basis. I mandags blev fire af mine kolleger slået til lirekassemænd nede på Storstrøm (Fængsel, red.). Når der så er en dag, hvor de ikke lige kan overfalde nogen, så søger de aktindsigt i alt, hvad de overhovedet kan komme i nærheden af af fængselsbetjentenes personlige forhold, som de deler med gud og hver mand, siger Bo Yde Sørensen og fortsætter:

- Nu skal vores kolleger så til at tåle den slags fra private virksomheder, der ønsker at skabe en konflikt på arbejdspladsen. 

Det Faglige Hus: Det er løn-research

Ifølge Bo Yde Sørensen har både forbundskontoret og han personligt fået en række henvendelser fra nervøse fængselsbetjente, der spørger, hvad Det Faglige Hus skal bruge oplysningerne til.

Blandt andet har et af Fængselsforbundets medlemmer skrevet sådan her til formanden:

- Vil det sige at vores områdekontor oplyser fulde navn, løn og andre oplysninger til dem som måtte søge aktindsigt? Hvad hjælper det så at have hemmelig adresse og telefonnummer? Når man har et specielt navn så er det da ingen sag at finde frem til os. Det er simpelthen rystende at der ikke er mere sikkerhed omkring vores personlige oplysninger.

LÆS OGSÅ: Simon Tøgern: Tak til Krifa og Det Faglige Hus

A4 Overenskomst har forsøgt at få et interview med Det Faglige Hus. Landsformand Johnny Nim har svaret skriftligt.

- Der er ikke noget opsigtsvækkende i vores henvendelse til Kriminalforsorgen. Den er et led i vores almindelige arbejde. Aktindsigten er begæret af en faglig konsulent som research, så kollegaen kan rådgive et af vores medlemmer, inden medlemmet skal forhandle Ny Løn, skriver Johnny Nim i en mail til A4 Overenskomst.

Afskårne gedehoveder

I en undersøgelse fra 2020 svarer mere end 200 fængselsbetjente, at indsatte har brugt aktindsigt til at fremskaffe deres fulde navn. Hver fjerde har oplevet at blive udsat for chikane i det private.

- Folk bliver utrygge. Vi bliver overfaldet hjemme på privatadressen, får smadret vores biler, vi får lagt afskårne gedehoveder foran hoveddøren. Den slags har rigtig mange af mine kolleger været udsat for. Det er derfor, vi værner så meget om vores privatliv. Og det er årsagen til, at jeg er vred over det her, siger Bo Yde Sørensen.

Men forargelsen kan han godt pakke væk igen, mener landsformanden i Det Faglige Hus.

- Fængselsforbundets formand rammer fuldstændig forbi skiven. Når Det Faglige Hus har søgt aktindsigt i lønforhold i Kriminalforsorgen, har det intet med den enkelte fængselsbetjent at gøre. Det er en helt normal fremgangsmåde, når et af vores medlemmer beder om rådgivning forud for en forhandling om Ny Løn (Kriminalforsorgens lønsystem, red.). Her taler vi vel at mærke om en medarbejder under Kriminalforsorgen, der har fravalgt Fængselsforbundet til fordel for os, skriver Johnny Nim. 

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

Disse oplysninger udleverer Kriminalforsorgen

A4 Overenskomst er i besiddelse af et af de breve, som fængselsbetjentene har modtaget i deres E-boks. Dette er et uddrag:

"Kriminalforsorgen Midt- og Nordjylland skal i medfør af offentlighedslovens § 41 underrette dig om, at Kriminalforsorgen Midt- og Nordjylland har modtaget en aktindsigtandmodning fra Det Faglige Hus, faglig konsulent [Navn], hvor der søges om aktindsigt i dine lønoplysninger og uddannelse.

Aktindsigtsansmoningen er formuleret således:

"Jeg skal derfor bede om at få aktindsigt i lønoplysninger inklusive tillæg samt uddannelse..."

Kriminalforsorgen Midt- og Nordjylland påtænker i denne forbindelse at udlevere følgende oplysninger:

- Navn
- Uddannelse
- Arbejdsopgaver
- Løn"

Det Faglige Hus: Du bliver til grin i Arbejdsretten

I Kriminalforsorgen har man siden 2012 haft lønsystemet Ny Løn, der har medført princippet om differentieret løn. Eksempelvis får du flere lønkroner, hvis du har værdsat civil erfaring med i bagagen, arbejder på et svært afsnit eller har en specialfunktion som hundefører.

Der er altså store lønforskelle mellem fængselsbetjentene. Men fængselsforbundets formand mener, at det eneste, Det Faglige Hus kan opnå ved aktindsigten, er, at skabe konflikter på arbejdspladsen.

Bo Yde Sørensen, kan en faglig sekretær fra Det Faglige Hus ikke have gode årsager til at søge aktindsigt - eksempelvis research på lønniveauer?

- Men Det Faglige Hus har ingen lønforhandlinger. Det er kun den forhandlingsberettigede organisation, der forhandler løn og Det Faglige Hus er ikke en fagforening. Det svarer til, at jeg kalder Fængselsforbundet et autoværksted. Det bliver det ikke et autoværksted af, for vi reparerer jo ikke biler, siger Bo Yde Sørensen og fortsætter:

- Jeg har sagt meget firkantet til direktoratet i Kriminalforsorgen, at de bare skal indlede lønforhandlinger med en gul organisation én gang – så vil de blive trukket i Arbejdsretten. Det sørger jeg for.

LÆS OGSÅ: Medlemmer troede, de var medlem af en fagforening: Nu risikerer de skattesmæk

Det er rigtigt, at Fængselsforbundet har monopol på at forhandle overenskomster med staten, svarer Johnny Nim:

- Men Bo Yde Sørensen ved jo lige så godt som jeg, at vores medlemmer har lige ret til og tilmed stor succes med at få del i puljerne til Ny Løn. Dette skyldes blandt andet, at vi researcher på lønforholdene på deres arbejdsplads og hjælper dem med at udarbejde en grundig og veldokumenteret indstilling til Ny Løn, siger landsformanden og tilføjer:

- Hvis Fængselsforbundets formand på den baggrund vil gøre sig selv til grin ved at rejse en sag ved Arbejdsretten, skal jeg ikke forhindre ham i det.

Arbejder for lovændring

Bo Yde Sørensen holder fast i, at Det Faglige Hus ikke har nogen god grund til at søge aktindsigt.

I stedet kan de dykke ned i statens lønoverblik, der har detaljerede statistikker for forskellige grupper - et overblik, som Fængselsforbundet og staten selv tager udgangspunkt i, når de forhandler, siger fængselsbetjentenes formand.

Han vil nu have ændret loven, så det ikke længere er muligt for hverken indsatte eller private virksomheder at søge aktindsigt i offentligt ansattes ansættelsesforhold. 

Også Politiforbundet har argumenteret for, at der skal bedre beskyttelse af deres medlemmer, der også oplever aktindsigtschikane.

- Nu er vi efterhånden der, hvor de ansvarlige politikere fandeme må træde i karakter og få sat en stopper for det her, siger han.

Bo Yde Sørensen, hvis jeg nu som journalist gerne vil undersøge bonusser til topchefer, eller se, om borgmesterens familiemedlem får mere i løn end kollegerne, er det så ikke et fuldstændig legitimt værktøj at søge aktindsigt? 

- I rigtig lang tid har jeg tænkt, at det var et rimeligt argument. Men det har udviklet sig derhen, hvor det bliver misbrugt. Hvis du som journalist skal have udleveret de oplysninger, så skal den kriminelle og den private virksomhed jo også, siger Fængselsforbundets formand.

- Hvis man har mistanke om, at borgmesterens søn får urimeligt meget i løn, må man starte en korruptionssag eller finde en anden mekanisme. Der må være en grænse for, hvad offentligt ansatte må stå model til. Det er over grænsen, tilføjer han.