Hummelgaard
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er godt tilfreds med, at lønmodtagerne ser ud til at have sendt en god del af de godt 30 milliarder indefrosne feriekroner, de har fået udbetalt efter skat, tilbage til danske butikker og erhvervsdrivende. Foto: Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Sidste udkald: Det er sidste udkald for at tø feriepenge op

29. nov 2020, 15:45
På tirsdag udløber fristen for at få tre ugers indefrosne feriepenge udbetalt. Penge for to uger mere kan være på vej, men de kommer tidligst til marts.

Det er ved at være nu, hvis du vil booste juleøkonomien ved at tø nogle af deres feriepenge op.

Mandag er sidste chance for at få de første tre af i alt fem ugers indefrosne feriepenge over på bankkontoen.

Mange har allerede gjort det. Ifølge de seneste tal fra ATP, der administrerer udbetalingerne, havde 2.213.000 lønmodtagere inden weekenden benyttet sig af muligheden.

De har samlet bestilt 50,52 milliarder kroner, hvilket efter skat betyder at 30,3 milliarder kroner er sendt til udbetaling via bankerne.

Du kan nå det endnu

Sådan får du udbetalt tre ugers feriepenge

Du logger på med NemID.
Du vælger den jobsituation, der passer til dig (for eksempel lønmodtager eller selvstændig).
Når du har logget på, kan du se det beløb, du har til gode.
Du bekræfter på tro og love, at du har været lønmodtager i perioden og trykker "Bestil".
Efter et par dage modtager du en meddelelse om udbetaling i din digitale postkasse.
Pengene overføres derefter til din NemKonto indenfor syv hverdage.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet.

Det glæder beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

For hele tanken bag optøningen er at sende penge ud i samfundet, som forbrugerne kan sende videre til erhvervslivet i Danmark.

- Det ser ud til at rigtig mange har været ude at bruge pengene i eksempelvis byggemarkeder og på elektronik og tøj. Aftalen om udbetaling af tre uger har derfor generelt virket efter hensigten, sagde han fredag i folketingssalen.

Forhandlinger om de sidste to uger

Ministerens ord faldt i forbindelse med førstebehandlingen af et beslutningsforslag om også at udbetale de sidste to ugers indefrosne feriepenge.

Forslaget er fremsat af Liberal Alliance og Nye Borgerlige, men flere partier blandt både oppositionen og regeringens støtter taler også for at tø de sidste to uger op.

Regeringen er i udgangspunktet med på idéen, men har alligevel tøvet. For i en tid, hvor coronapandemiens uforudsigelighed kan ende med at lamme erhvervslivet yderligere, vil den gerne have de to uger i baghånden.

Spørgsmålet er derfor blevet en del af finanslovsforhandlingerne.

Uanset hvordan de ender, kan de sidste to uger dog tidligst udbetales til marts næste år.

Det skyldes ifølge Peter Hummelgaard, at arbejdsgiverne kan indberette feriemidler for den enkelte lønmodtager indtil 31. december i år, hvorefter der er nødt til at gå noget tid med at validere tallene.

  - Det skal blandt andet være med til at sikre, at der udbetales et korrekt beløb til lønmodtagerne, siger ministeren.

Flere penge hæver forbruget

Ud over udbetalingen af de fem ugers ferie, der blev ”frigjort” med den nye ferielov, besluttede et flertal i Folketinget også at give cirka 2,2 millioner danskere 1000 kroner.

Pengene blev i oktober udbetalt til borgere, der i april var på overførselsindkomst. Det tæller blandt andet pensionister, studerende på SU og dagpengemodtagere.

Samlet er det derfor over 32 milliarder kroner, der er endt hos borgerne, og det har kunnet ses på forbrugsvanerne.

Alene i de første uger, efter at pengene blev udbetalt i oktober, steg detailsalget ifølge Danmarks Statistik betragteligt.

Især tøj, elektronik og møbler blev revet ned af hylderne.