Tæt på verden: Det er livsfarligt at være et barn

7. sep 2011
Årsagen til mange børns død er manglende sundhedspersonale i de fattigste lande.

Under tørkekrisen på Afrikas Horn er det børnene, der bærer den største byrde med deres liv og fremtid. På grund af sygdomme og fejlernæring er dødstallene for børn særdeles høje.

Blandt 110.000 somaliske flygtninge i fire lejre Etiopiens Dollo Ado region er 80 procent børn under 18 år, oplyser FNs flygtningehøjkommissariat. I andre lejre er andelen tæt på 89 procent.

Men det er ikke kun tørke og flugt, der dræber børn i hobetal. I nogle lande er det ligefrem livsfarligt at være et barn. En ny opgørelse fra Red Barnet viser, at det værste land i verden at være barn i er Chad i Afrika syd for Sahara.

FNs børneorganisation UNICEF anslår, at der globalt dør 1.000 børn under fem år i timen. Årsagerne er sygdomme, der kan behandles og manglende pleje.

Farerne

Humanitære kriser og krig er særligt farlige for verdens yngste borgere. Sult og sygdom dræber dem hurtigere end voksne. Millioner dør af sygdomme som lungebetændelse, HIV, mæslinger og diarré, der kan behandles.

I troperne koster en sygdom som malaria millioner liv.

Problemet er mangel på sundhedspersonale og klinikker, hvor spædbørn kan reddes.

Sult og fejlernæring er årsag over halvdelen af alle børnedødsfald. Overlever børnene disse truende farer, er de langsigtede følger dramatiske. De bliver hæmmet i deres vækst og får ingen skolegang.

I de fleste fattige lande er flertallet af indbyggere børn og unge, og de udgør over halvdelen af alle flygtninge.

Årsagen til de fleste børns sult og fejlernæring er ikke katastrofer som tørke og misvækst men kronisk fattigdom. Hvert fjerde barn i de fattige lande har for lav kropsvægt.

De farlige

Tæt efter Chad, hvad angår dødelighed for børn, kommer Somalia, Laos og Etiopien. I de 20 farligste lande, dør børn fem gange så ofte som i lande lidt højere oppe på listen.

Årsagen er manglende sundhedspersonale i de fattigste lande.

I de 20 værste findes kun to sundhedspersonaler for 1.000 indbyggere. På verdensplan er der et underskud på 3,5 millioner læger, sygeplejersker, fødselshjælpere og sundhedsplejere.

Løsningen handler om prioriteringer af sparsomme midler. De fattigste lande i Afrika lovede i 2001 at afsætte 15 procent af deres statsbudget til sundhed. I henhold til Red Barnets internationale leder, Justin Forsyth, har kun otte holdt løftet.

Ikke kun de fattigste

Det er ikke udelukkende lande uden penge i kassen, der halter bagud med at beskytte børn og fattige imod unødig lidelse og død. Olielandet Nigeria er nummer fem på listen (fra neden) hvad angår farer for syge børn.

Nigeria har midler, men savner de politiske beslutninger og styrets vilje til at beskytte sine børn mere effektivt.

Et af de såkaldte årtusindmål er netop af reducere børnedødelighed med to-tredjedele inden 2015.

I henhold til Red Barnet er de 20 farligste lande at være et sygt barn i Chad, Somalia, Laos, Etiopien, Nigeria, Centralafrikanske Republik, Ækvatorialguinea, Østtimor, Niger, Guinea, Nepal, Yemen, Papua Ny Guinea, Guinea Bissau, Afghanistan, Liberia, Uganda, Sierra Leone, Bangladesh og Madagaskar.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her