Kommunerne sender folk i virksomhedspraktik uden "mål og mening", siger SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge. Foto: Foto: Bax Lindhardt / Scanpix

I oprør over praktik for ledige: "Det er en pølsefabrik!"

3. maj 2019
Kun 11 procent af de ledige, der kommer i virksomhedspraktik, er i job en måned efter, at praktikken er slut. 'Man sender folk i praktik uden at tænke over, om det overhovedet bringer dem tættere på et job,' lyder kritikken fra SFs Karsten Hønge.

Når landets jobcentre sender ledige danskere i virksomhedspraktik, er det et fåtal, der er i job, en måned efter, at praktikken er slut. 

Det viser en ny opgørelse, som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har sendt til Folketingets Beskæftigelsesudvalg. 

LÆS OGSÅ: Ledige i gratis praktik i supermarkeder: Kun syv procent er ansat et år senere


Ifølge den nye opgørelse er det kun 11 procent af de ledige, der har været i virksomhedspraktik i løbet af de sidste tre år, som er i beskæftigelse en måned efter, at praktikken er slut. 

Det får blandt andet SF til at rejse skarp kritik af ordningen, hvor ledige bliver sendt i praktik i landets virksomheder.

- Tallene viser  tydeligt, at kommunerne bruger det her redskab fuldstændig ustruktureret og uden mål og mening, siger SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge til A4 Nu. 

- Det er blevet til en pølsefabrik, hvor man sender folk i praktik uden at tænke over, om det overhovedet bringer dem tættere på et job, tilføjer han. 

Karsten Hønge mener dog også, at virksomhedspraktik kan være en god ordning under de rette omstændigheder. 

- Men det kræver, at man sætter sig ned og taler med den enkelte ledige og finder ud af, hvad vedkommende egentlig har brug for. For det duer ikke, at man bare sender folk rundt til opbevaring i forskellige virksomheder, siger Karsten Hønge. 

Ingen penge op af lommen

Netop virksomhedsrettede forløb som løntilskud og virksomhedspraktik er tidligere blevet fremhævet af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen som et af de mest effektive redskaber til at få ledige i arbejde. 

Ifølge den nye opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet er der dog markant flere ledige, der kommer i job efter at have været i løntilskudsjob  sammenlignet med virksomhedspraktik. 

Således var 52 procent af de ledige, der var i løntilskudsjob i 2018, i job en måned efter, at forløbet var slut.

De nye tal viser dog også, at der fra 2016 til 2018 er blevet sendt fem gange flere borgere i virksomhedspraktik, sammenlignet med løntilskud. 

Det bunder ifølge Enhedslistens beskæftigelsesordfører Finn Sørensen i, at hverken kommuner eller virksomheder skal have penge op af lommen, når en borger bliver sendt i praktik.

- Regeringens begejstring for virksomhedspraktik skyldes først og fremmest , at det er billigt. Og når kommunerne ikke længere får refusion for at uddanne og opkvalificere ledige, er det jo klart, at virksomhedspraktik bliver et meget attraktivt redskab, siger Finn Sørensen. 

Han henviser til en aftale, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik i november 2017, som betyder, at landets kommuner ikke længere får refunderet halvdelen af deres udgifter til at sende ledige på uddannelse og opkvalificeringskurser. 

Finn Sørensen mener, at både aftalen og den nye opgørelse om virksomhedspraktik er eksempler på, at regeringen har "lagt den helt forkerte linie" på beskæftigelsesområdet. 

- De her tal viser jo endnu engang, at virksomhedspraktik virker rigtig dårligt, hvis man vil have folk i arbejde, siger Finn Sørensen. 

Enhedslisten har netop stillet et forslag om, at det skal være frivilligt for ledige, om de vil i virksomhedspraktik eller ej. Forslaget blev for nylig stemt ned i Folketingssalen. 

Holder skarpt øje 

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen er ikke overrasket over, at det er kun er hver 10. ledig, der er i job, når deres virksomhedspraktik er slut.

- Mange af dem, der bliver sendt i virksomhedspraktik i dag, er borgere, der har det rigtig svært, og som har været ude fra arbejdsmarkedet i mange år, siger Leif Lahn Jensen. 

- For nogle af dem kan det være en god løsning at komme i virksomhedspraktik, selvom de måske ikke lykkes dem at bide sig fast i et job, første gang de er ude, uddyber ordføreren. 

Han slår dog fast, at Socialdemokratiet holder skarpt "skarpt øje" med virksomhedspraktik-ordningen. 

- Der er desværre eksempler på firmaer, der misbruger praktikanter som gratis arbejdskraft, og det vil vi simpelthen ikke se. Så vores budskab til regeringen er, at virksomhedspraktik kan være ok, men der skal være et klart formål med det, siger Leif Lahn Jensen. 

A4 Nu har forgæves forsøgt at få  Troels Lund Poulsens kommentar til den nye opgørelse. I et svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg henviser ministeren dog til, at en af elementerne i regeringens lovforslag til en forenklet beskæftigelsesindsats er "en skærpelse af formålsbestemmelsen for virksomhedspraktik."

-Det præcise formål med en praktik skal fremover altid aftales, så forløbet bringer borgeren tættere på sit jobmål. Desuden skal en virksomhedspraktik også fremover så vidt muligt kombineres med eller efterfølges af ordinære løntimer, skriver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i sit svar.