Johanne Schmidt-Nielsen er ikke længere politiker for Enhedslisten, fordi partiet har et rotationsprincip. Det er ikke helt smart, lyder det fra den tidligere politiske ordfører. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Johanne Schmidt-Nielsen efter tvungen folketings-exit: "Det er ikke smart"

15. jun 2019
Enhedslistens rotationsprincip har gjort, at partiets forhenværende politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsens politiske karriere nu er ovre. Det er et benspænd, mener hun selv.

På grund af Enhedslistens rotationsprincip, der betyder, at man ikke må stille op til Folketinget, hvis man har siddet på pinden i mere end syv år, kan partiets forhenværende politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen ikke længere kalde sig politiker.

Men selvom hun har forsvaret rotationsprincippet længe, kan hun godt se nogle skønhedsfejl ved reglerne.

- Det er ikke smart smart. Der er åbenlyst nogle store ulemper. Det laver nogle benspænd, siger Johanne Schmidt-Nielsen under et interview på Folkemødet i Allinge på Bornholm.

En af de helt store ulemper er, ifølge den nyudvalgte generalsekretær for Red Barnet, at man som politiker ikke når at udfolde sit fulde potentiale.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Jeg synes, at jeg er en bedre folketingspolitiker i dag, end da jeg startede, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Et velkendt ansigt

I Johanne Schmidt-Nielsens politiske perioder gik Enhedslisten i 2011 fra fire til tolv mandater og under valget fire år senere, fik partiet yderligere to stole i Folketinget.

Hun mener selv, at noget af succesen skyldes, at vælgerne ved, hvem hun er, og derfor føler sig trygge ved at sætte sit kryds ved Enhedslisten.

- Nu er der en masse mennesker som kender mig, og som kender Pelle Dragsted, siger hun.

Og i forhold til hendes tidligere partifælle Pelle Dragsted, synes hun især, at det er et tab for partiet, at han ikke længere har sin daglige gang i Folketinget på grund af rotationsprincippet. 

- Det er dumt, at Pelle Dragsted skal slutte. Han er da så skide god, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Alligevel holder hun fast i, at der er nogle fordele ved rotationsprincippet, der gør, at partiet hele tiden får nye kræfter ind.

- Der er noget styrke i at man ikke gror fast, og at man får nogle nye kræfter ind. Det er del af Enhedslistens DNA, at folk ikke gror fast i magtboblen, siger hun.