Tæt på verden: Det er forbudt at stjæle din brud

19. nov 2011
Gammel tradition er ødelagt af moderne liv. Tusinder af unge kvinder i Kirgisistan kidnappes for at blive brud mod deres vilje.

Kirgisistan har indledt en kampagne, der skal nedbringe antallet af unge kvinder, der bliver kidnappet til uønsket ægteskab.

I de ”gode gamle dage” stjal en rigtig mand sin brud for at vise sin mandighed. Underhånden havde han normalt aftalt med pigens familie eller hende selv, at han gerne måtte stjæle hende. 

Familien ville så forsøge at forhindre udåden mod jomfruen. 

Det er den officielle kulturhistorie. Andre beskriver bruderøveriet som en måde at komme udenom at betale dyrt for bruden, når nu skaden allerede var sket. Ægteskab er den eneste udvej for en ærbar kvinde for ikke at bringe skam over familien. 

Det forlyder ikke, at kvinden blev spurgt om sin mening om noget som helst.

Moderne tider har korrumperet de gamle traditioner så meget, at der nu i Kirgisistan årligt kidnappes 15-16.000 unge kvinder, som tvinges ind i ægteskab af uvelkomne bejlere.

Nye tider

Kampagnen, der skal vare en måned i henhold til the Voice of Russia, handler om at få mænd til at indse, at kidnapning af unge kvinder nu om stunder er kriminelt og strafbart. 

Initiativet blev i henhold til Central Asia Online taget af ombudsmanden den 10. november, der ønsker at gøre en indsats før den nationale dag for  menneskerettigheder den 10. december. 

Ombudsmanden skrev på sin webside, at ”kidnapning af brude er et angreb på pigens ære og værdighed ... og i øvrigt er det vores hensigt at aflive myten om at brudetyveri er en national tradition.”

Handler om job og penge

De kidnappede kvinder i Kirgisistan behandles som slaver, og kidnapningen foretages af mænd, der ikke har råd til at skaffe sig en kvinde ad legale kanaler. Mænd med æren i behold tager til Rusland for at tjene nok til at få en kvinde.

Kidnapning af ens kommende brud er en tradition, der har været udbredt i Centralasien, Caucasus og dele af Mellemøstens nomadesamfund i århundreder.

Den kulturelle mening var at give manden en chance for at vise vovemod og potens. Samtidig betalte bejleren penge til familien og lovede at beskytte møen imod alle farer. Det var også en måde for elskende at få hinanden trods modstand fra familien.

Det er ikke kun i Kirgisistan, at bruderøveri foregår. I Tajikistan er der en række sager om problemet, begået af tilrejsende fra Kirgistan og Kazakhstan. En reporter fra Institute of War and Peace mener, at traditionen er ved at brede sig i Tajikistan.

Instituttet fortæller dog, at proceduren ikke er accepteret i alle egne af Tajikistan. Mange steder vil kidnapperen blive dræbt øjeblikkeligt.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.