Det er din chef, der skal sørge for rent vand

22. aug 2011
Du har ret til rent vand, når du pukler på jobbet, siger loven. HK opfordrer alle arbejdspladser til at udpege en vandansvarlig

Din chef har pligt til at sørge for, at du har adgang til rent drikkevand, mens du udfører dit arbejde.

”Det er arbejdsgiverens pligt at sørge for, at den ansatte under arbejde har adgange til rent, sundt vand. Både til at drikke og vaske fingre i,” siger arbejdsmiljøkonsulent i HK, Svend Erik Hermansen.

Det samme siger Arbejdstilsynet.

”Det er arbejdsgiveren, der har ansvaret for, at der er rent drikkevand på arbejdspladsen. Det gælder arbejdspladser, hvor man møder ind hver dag, og det samme gælder på byggepladsen,”  siger Jeanne Borgqvist, kontorchef i Arbejdstilsynet.

HK: Alle skal have en kriseplan

Fredag stod tusindvis af københavnske arbejdspladser pludselig uden vand, da der blev advaret mod at slukke tørsten fra hanerne. Årsagen var, at Københavns Kommune frygtede, at vandet er forurenet med E.coli-bakterier.

Problemet gælder stadig i indre by og på indre Nørrebro i København, hvor vandet fortsat ikke kan drikkes.

I HK understreger man vigtigheden af, at alle virksomheder har en kriseplan klar, hvis uheldet skulle være ude.

”Weekendens og sommerens vandproblemer (i forbindelse med skybruddet, red.) viser, at det er vigtigt, at enhver virksomhed – stor som lille – har et kriseberedskab. Det overordnede ansvar ligger hos ledelsen, der skal sørge for at udpege en person, der er ansvarlig for vandforsyning, hvis der opstår problemer,” siger Svend Erik-Hermansen.

Medarbejdere skal informeres

Samtidig har en virksomhed pligt til at orientere medarbejdere om vandproblemerne, så snart de møder på arbejdet.

Hvorvidt en medarbejder kan kræve vand på flaske, eller om det er nok, at din chef stiller en vandkoger til rådighed, hvis der er mistanke om forurenet drikkevand, er ikke klart, siger Svend Erik-Hermansen.

Og hvis din arbejdsgiver ikke kan finde ud af at sørger for, at du har adgang til rent vand, mens du arbejder. Så skal du ikke selv lægge pengene ud til vandflasker, lyder det.

”Så klager man til arbejdstilsynet eller til os," siger Svend Erik-Hermansen.