Det er det tætteste, jeg har været på helvede

20. aug 2008
153 dræbt i Madrid i et af Europas værste flystyrt nogensinde. Norsk avis hævder, at en dansker var ombord, men det er ikke bekræftet. SAS sender nødhjælpshold afsted.

Flyet nåede blot få meter op i luften.

Og så styrtede det til jorden med cirka 350 kilomter i timen, blev splittet i to dele og brød i brand.

»Der er intet, der minder om et fly tilbage. Det er forfærdeligt. Alt er brændt,« fortalte to brandfolk fra redningsarbejdet til den spanske avis El Pais.

»Det er det tætteste, jeg har været på helvede. Der var brændende kroppe overalt,« sagde en af dem.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Onsdag aften hang røgen stadig over Barajas-lufthavnen i Madrid og resterne af ulykken kunne ses mindst 10 kilometer borte, selvom branden blev slukket efter få timer.

166 turister - heriblandt to babyer – havde kursen mod lunt badevand i Las Palmas, men 153 blev dræbt, da flyet styrtede til jorden.

Kun 19 slap ud af JK5022 med livet i behold. Mange af dem er hårdt såret og modtog i aftes hjælp fra adskillige brandsårsafdelinger på hospitaler i Madrid-området.

Skulle have været med

En kvinde så eksplosionen fra en nærliggende terminal og fortæller, at hun hørte et »brag«.

»Jeg skulle have været med på det fly. Jeg havde købt billetter på nettet, men var så forsinket, at jeg ikke nåede flyet. Det er jeg selvfølgelig lykkelig for, men det er en meget trist dag for de mennesker ombord og deres familier,« siger kvinden til det spanske nyhedsmedie Cadenaser.com.

Oplysningerne om styrtet er modstridende, men tilsyneladende gik der 14:23 lokal tid ild i den venstre motor. Flyet havde tilsyneladende haft tekniske problemer inden start – og det var først i anden omgang, at flyet kom i luften fra en af lufthavnens fjerneste landingsbaner med over en times forsinkelse.

Uvist om danskere var ombord

Flyet kom fra selskabet Spanair, der ejes af SAS. Selskabet valgte onsdag straks at sende et særligt hjælpehold afsted.

»Der er mange spørgsmål. Og vi har endnu ingen svar,« sagde koncernchef Mats Jansson på et hasteindkaldt pressemøde onsdag aften i København.

Han fløj derefter direkte til ulykkesstedet for at være tæt på personale og tilskadekomne.

SAS ønskede onsdag ikke at oplyse, om der var danskere på passagerlisten og heller ikke det danske udenrigsministerium havde sent onsdag meldinger om danskere på flyet.

Den norske avis aftenposten.no kunne ifølge ukendte kilder oplyse, at der var en dansker ombord på flyet.

Men ingen af selskaberne My Travel, Spies, Tjæreborg, Skibby Rejser eller Star Tour havde oplysninger om danske bookinger på ruten.

SAS ramt hård af katastrofer

Ulykken kommer på det værst tænkelige tidspunkt for SAS.

Selskabet har det seneste år været ramt af store strejker, aflyst tusinde af flyafgange, oplevet stigende priser på brændstof, oplevet styrt med Dash8-flyene, sparet milliarder og havde tænkt sig at få indkasseret en større sum på frasalget af netop Spanair.

I sidste uge fremlagde koncernen et halvårsregnskab med et underskud på 1,2 milliarder kroner og fyrede yderligere 500 medarbejdere.

faktaboks