Det er bittesmå blærer, der bliver til sår

25. jul 2012
Jeg ligner en, der har fået røde hunde, siger Dorthe, der blev allergisk overfor lim til bogindbinding

Dorthe indbandt bøger på et bibliotek og blev allergisk overfor limen i plastfilm.

Det ser ud som om, hun har røde hunde. Men Dorthe er 55 år, og prikkerne er der altid, og stopper ved albuerne. Hun er blevet allergisk overfor limen i den plastik, hun bandt bøger ind i på arbejde.

Hun har fået 30.000 i arbejdsskadeerstatning efter fem år arbejde på et bibliotek på en uddannelsesinstitution.

”Jeg havde overhovedet ikke regnet med det, og kan stadig ikke helt forstå det. Jeg er slet ikke vant til at tænke i arbejdsskader. Hvis man kommer til skade, er det noget der sker ved en ulykke,” siger Dorthe.

En stor del af hendes arbejdstid gik med at indbinde nye bøger i plastfilm.

Hun klippede et stykke plast af, der passede i størrelsen med bogen plus et par centimeter. Pillede beskyttelsesfilmen af plasten, og satte den fast på bogen og foldede den rundt om kanterne.

Et klassesæt af en ny bog til en hel årgang elever er på 300 styk. Dem bandt Dorthe ind i hånden.

”Man skal ramme lige og sørge for der ikke kommer bobler. Det kræver, man har taget på det, og man kan ikke undgå at komme til at røre ved limen,” siger Dorthe.

Der var ingen vejledning i, hvordan man skulle arbejde med plasten.

”Vi får plasten hjem i kæmperuller, og der står intet på dem. Da jeg blev allergisk, måtte vi ringe til leverandøren for overhovedet at få at vide, hvad der var i,” siger Dorthe.

Efter omkring et par år på biblioteket fik hun rødt udslæt på hænderne. Hun slog det hen med, at hun tidligere havde haft noget allergi. Men efter fire år var det blevet slemt.

”Det kløede hele tiden. Det er bittesmå blærer, der går hul på og bliver til sår. Især på hænderne, men efterhånden op helt til albuerne. Det passer med alle de steder, jeg rørte ved limen,” siger hun

Men selvom eksemen så helt anderledes ud end tidligere, slog det hende slet ikke, at det kunne have noget med hendes arbejde at gøre.

”Jeg kunne slet ikke forstå det, da lægen hørte, hvad jeg lavede på arbejde og sagde, det nok var det,” siger hun

Så kom hun til hudlæge, der sagde der var et epoxy-lignende stof i limen og det var velkendt, at det gav problemer. Han meldte det til arbejdsskadestyrelsen. Så fik Dorthe 30.000 i erstatning.

I dag arbejder hun ikke længere med at plaste bøger, men kan ikke komme udenom, at der også skal klistres stegkoder på bøgerne og sættes plastfilm ovenpå. Alt sammen noget, hvor hun ikke kan undgå at røre ved lim.

Dorthe H. er ked af allergien. Den går ikke over igen. Hun arbejder ikke mere med at indbinde bøger og tager antihistamin-piller hver dag for at holde det nede. Men eksemen er der hele tiden alligevel. Nu er den blevet til små røde prikker.

”Hvis det ikke kommer til at se grimmere ud end nu, kan jeg leve med det. Men jeg ligner et barn med røde hunde og nogen gange er der nogen, der spørger, hvad der er i vejen. Jeg har ikke lyst til at have korte ærmer på,” siger Dorthe

Dorthe vil gerne være anonym, fordi hun vil være ked af det, hvis hendes chef føler det som kritik af ham.

"Han er led ved det, og siger ingen skal komme til skade, mens de arbejder her. Det er ikke hans skyld. Man arbejder med den plast alle steder,” siger Dorthe.

Nu sidder en anden af hendes kolleger og plaster bøger i stedet.