Derfor skal du holde tre pauser om dagen

19. mar 2012
Ny bog blæser til kamp for pauserne. Læs hvorfor og hvad der er den bedste pause.

"Pausen har det svært. Ingen har tid til dem længere. De er blevet til spild af tid. Både på arbejdet og i fritiden. Selv naturligt opståede pauser som køen på motorvejen eller i supermarkedet opleves som noget ubehageligt."

Sådan indleder forfatter Klaus Kornø Rasmussen sin nye bog, 'Pausebogen', der blæser til kamp for hverdagslivets små pusterum.

Vi fylder enhver pause med sms'er, praktiske gøremål eller arbejde på laptoppen. Det er en 'skam' mener forfatteren. For pauserne er vigtige for, om vi har det godt.

Med baggrund i bogen bringer Avisen.dk to problemer med pausen, der blev væk. Men heldigvis også fem gode råd til, hvordan du får dem igen.

Problem 1:
Svært at passe pauser ind i et moderne arbejdsliv

Men det er svært i et arbejdsliv, hvor de små pauser er forsvundet. Tidligere strukturerede de kollektive pauser arbejdsdagen, men i takt med at det selvstyrende arbejdsliv vinder frem, er mange rituelle og naturlige pauser i de seneste år forsvundet.

"Mange arbejdsmiljøundersøgelser taler deres tydelige sprog om pausernes betydning for medarbejderes trivsel, produktivitet og kreativitet. Værst af alt vil livets farveglans falme uden pausernes ro," advarer forfatteren i bogen.


Problem 2:
De forsvundne pauser gør os syge og ensomme

Konsekvensen af de forsvundne pauser mærkes både i form af dårligt arbejdsmiljø og mere stress og sygdom. Det mærkes også i form af en manglende social kontakt, hvor der ikke længere kan findes tid til at diskutere gårsdagens landskamp eller familiefesten i weekenden.

”Pausen, som er arbejdspladsens sociale kit, hvor man lærer hinanden at kende uden nødvendigvis at skulle ud i forskellige teambuilding-excesser', er forsvundet eller en stærkt truet art”, skriver forfatteren.

Læs videre på side 2 og få 5 løsninger.[pagebreak]

Løsning 1:
Vi skal gøre som rygerne

Vi skal som rygerne gå udenfor - helt væk fra telefon og computer og holde pauser.

”Det faktum, at man flere steder diskuterer, om ikke rygere selv skal til at betale for deres pauser, er ikke bare symptomatisk for en sundhedskultur, men også for at det er blevet mindre acceptabelt at afholde pauser”, mener forfatteren.

Løsning 2:
Chefen skal købe et bordfodboldbord

En arbejdsplads bør invitere til pauser, mener forfatteren. Et bordfodboldbord og fællesfrokost er gode idéer rent pause-mærssigt.

Løsning 3:
Gå en tur tre gange om dagen

Du skal holde mindst tre pauser i løbet af en arbejdsdag, lyder Klaus Kornø Rasmussens råd. At gå er den bedste pause.

"De fleste af os har fået stillesiddende arbejde bag et skrivebord. Derfor er det en god idé, at benytte enhver mulighed for at få rørt kroppen så ofte og så alsidigt som muligt," siger han.

Løsning 4:
Find et toilet længst væk

Udover de tre daglige pusterum er det er god pause-latin for kontormus at droppe elevatoren og gå på toilettet længst væk i bygningen.

"I løbet af en almindelig arbejdsdag opstår der ofte muligheder for naturlige pauser, som kan involvere en lille gåtur. Husk at mange bække små gør en stor å," skriver forfatteren.

Løsning 5:
Find på gode pauseøvelser

Pausebogen giver en række forskellige pauseøvelser. Blandt andet fysiske pauseøvelser, meditative pauseøvelser, åndedrætsøvelser, spisemeditation og en række andre øvelser.

Pausebogen

Pausebogen. Forfatter: Klaus Kornø Rasmussen. 92 sider. Normalpris 159 kroner.

Forlag: Frydenlund