Derfor lever kaffesøstre længere

4. jan 2013, 11:09
Positiv effekt på hjertekarsygdomme og type 2diabetis. Du behøver ikke holde igen med dit kaffedrikkeri, viser forskning.

Der er mange myter om skadevirkningerne ved at drikke kaffe, men i år udkom en rapport, der så på sammenhænge mellem at drikke kaffe og store folkesygdomme som kræft og type 2-diabetis.

For kaffeelskere er det en opsigtsvækkende rapport. Den manede nemlig de bitre bønner i jorden, forklarer Morten Grønbæk, formand for Vidensråd for Forebyggelse.

”Det ene budskab er, at der ikke er noget skadeligt ved at drikke kaffe. Det andet er, at det faktisk er nogle positive effekter ved at drikke kaffe,” siger Morten Grønbæk.

Hvordan er kaffe godt for mig?

”I forhold til hjerte-kar-sygdomme, knogleskørhed og type 2-diabetes er der nogle ret sikre positive effekter af at drikke kaffe. Her er det ikke vigtigt om man drikker tre-seks eller ti kopper dagligt, der handler det om, at hvis du jævnligt drikker kaffe, har du lavere risiko for at få hjertekar-sygdomme og type 2-diabetis. Det er det mest interessante," siger Morten Grønbæk.

Præcist hvor går grænsen for, hvor meget kaffe jeg må drikke om dagen?

”Med mindre du er gravid, hvor der er lidt usikkerhed omkring grænsen, så er det meget tæt på, at der ikke er nogen øvre grænse. Ser man på langtidseffekten, er der ikke nogen, der tager skade af, at drikke eksempelvis seks kopper kaffe om dagen," siger Morten Grønbæk.

Men gravide skal passe på eller hvad?

”Der er nok heller ikke noget skadelig for en gravid drikker et par kopper om dagen,” siger Morten Grønbæk.

Du kan læse hele rapporten ved at klikke her.