vores : Derfor knokler frivillige under valget

9. sep 2011
Tid til veninder, familie og studier? Glem det. Valgkampen betyder alt for Lene Horsbøl en af valgkampens mindst 40.000 frivillige

Ballonerne er blå, men der er ikke meget blues over stemningen på Strøget i Aarhus, hvor de unge VU'ere holder til og kæmper for sagen i døgndrift.

Kontoret er præget af valgkampen med rester af kage, et køleskab fyldt med sodavand og øl, papkasser, balloner og papirer. Øjnene har den særlige klarhed, som de får hos mennesker, der har fundet en højere sandhed – eller har sovet alt for lidt alt for længe.

"Hvor er valgaviserne? Det kan ikke passe, at vi har trykt i tusindvis, og så kan vi ikke finde dem?”

En af de unge leder febrilsk – valgbussen skal gøres klar. Hele gruppen med folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen i spidsen skal til Graceland ved Randers, hvor det forlyder, at Venstres integrationsminister, Søren Pind, blandt andet vil synge Elvissange.

Alle vågne timer

I kontoret hænger Lene Horsbøl lidt over sin computer, men lyser op da de andre kommer ind. Søvn? Det bruger hun ikke så meget, og sådan har det været siden et par dage før, valget blev udskrevet. Hun står op klokken lidt over 6, og i går kom hun fra VU-kontoret et stykke efter midnat.

"Jeg tilbringer alle mine vågne timer i kampagnen. Jeg har fortalt min venindegruppe, at de ikke kommer til at se mig, og vi plejer ellers at ses hver dag. Jeg har ringet og sagt undskyld til min far over, at han ikke hører fra mig, og at jeg ikke svarer på hans beskeder. Jeg svarer kun på sms'er fra Venstre og VU i de her dage,” siger hun.

Lene Horsbøl er lige begyndt på at studere procesøkonomi, men studierne forsømmer hun også, erkender hun.

"Jeg har ikke været der de seneste dage, jeg får ikke læst lektier,” siger hun beklagende.

En af de andre fortæller, at sådan har han det også.

"Mit studium begyndte vist nok sidste tirsdag, men jeg er ikke helt sikker, for jeg har ikke været der endnu,” siger han.

God stemning

For VU'erne betyder valget alt. De er ikke enige med moderpartiet i samtlige spørgsmål, men regeringen skal fortsætte. Alt andet ser de som forfærdeligt.

"Jeg er liberal, og jeg kan slet ikke bære tanken om alle de forbud, vi vil få, hvis vi får en ny regering. Jeg synes også, at den nuværende har indført for mange forbud, men den har gjort en masse godt, og vi kan som ungdomsorganisation påvirke politikken i mere liberal retning,” siger Lene Horsbøl.

Hun er 22 år, og valgkampen her er ikke hendes første som VU'er.

"Men det er den, hvor jeg har været mest aktiv,” siger hun.

Opgaverne i løbet af valget er mange. Der er blevet hængt plakater op som noget af det første. Nu gælder det mere om at dele valgmateriale ud og om at være med til at skabe en god stemning på de arrangementer, hvor Venstre-kandidaterne deltager.

Forleden var Martin Geertsen fx på besøg, i dag skal Søren Pind bakkes op, og Lykke Friis og Lars Løkke har de også mødt. At være frivillig er også at komme tættere på nogle af de centrale personer i det parti, de lige nu ofrer både familieliv, kærester og studier for.

Et netværk

De frivillige taler om, at det selvfølgelig handler allermest om politikken. Om at tro på noget, at gøre en forskel.

"Men jeg har heller aldrig haft så godt et netværk som her, og der er en utrolig stemning,” siger en af de andre piger.

Michael Aastrup Jensen stikker hovedet ind i kontoret.

"Der er afgang om tre minutter – er du klar?”

Lene Horsbøls svar er et ivrigt ja, og sekunder efter skifter hun sin ternede skjorte ud med T-shirt med Michael Aastrup Jensens billede. Med fnis og skubben og lidt sidste øjebliks kaos bliver bussen fyldt op. Den blå hær gør klar til at rykke til Randers og agitere for fire år mere.