Derfor kan natarbejde give kræft og diabetes

28. jun 2013, 10:48
Hvis man booster et protein kan man måske reducere risikoen ved at arbejde om natten

Vi har i mange år vidst, at kvinder på natarbejde har øget risiko for brystkræft, men vi har ikke vidst, hvad årsagen er.

Forskere har nu fundet sammenhængene via et gen, der hedder SIRT1, som regulerer vores døgnrytme og søvn. Dette gen er ifølge studiet, som er offentliggjort i tidsskriftet Cell, også forbundet med aldring, og det forklarer, hvorfor sygdomsrisikoen øges, når døgnrytmen ødelægges.

Døgnrytmen er reguleret af hjernen, og følger en 24-timers cyklus af lys og mørke. At der går kuk i den er helt almindeligt blandt skifteholdsarbejdere, og forbindes med flere sygdomme som diabetes, kræft og overvægt.

Læs også: Risiko for brystkræft stiger først efter seks års natarbejde

”Nærmest alt, hvad der foregår i vores krop, hænger i virkeligheden sammen med døgnrytmen,” siger forskeren Leondard Guarente, der er professor i biologi på Massachusetts Institute of Technology.

”Nu har vi fået begrundet den teori, at det er ret vigtigt for at opretholde sundheden, at man holder fast i døgnrytmen. Hvis den brydes, er der en sundhedsmæssig regning at betale, og måske også med hensyn til aldring.”

Vores liv er indrettet forkert

Forsøg med mus viste at SIRT1-niveauet naturligt falder med alderen, hvilket betyder, at ændring af døgnrytmen giver flere problemer jo ældre vi bliver. Men hvis man gav et tilskud af SIRT1 forhindrede man denne ændring af døgnrytmen. Samtidig viste forsøg med unge mus, at hvis man sænkede deres niveau af SIRT1, blev de lige så påvirket af ændringer i døgnrytmen som ældre mus.

Læs også: Mænd i dyre biler er mest løgnagtige

”Hvis vi kunne sikre at SIRT1 forblev så aktivt som muligt, også når vi blev ældre, ville vi være i stand til at forsinke aldringen i det ’ur’ vi har inde i hjernen,” siger dr. Guarente.

Han understreger dog, at en sådan behandling ikke ville hjælpe, hvis ikke folk selv sørger for at holde døgnrytmen i ro.

Læs også: 13 sunde grunde til at spise ingefær

”Det store problem for os mennesker er, at vi har organiseret vores liv, så vi ikke sikrer en god døgnrytme,” siger han.

”Nøglen er sollys om dagen og mørke om natten, men de fleste af os tilbringer dagen inden døre og med kunstigt lys om natten.”

Så i stedet for at vente på en genterapi, der kan afhjælpe problemerne ved ødelagte døgnrytmer, bør vi nok hellere indrette vores liv, så vi respekterer kroppens indre ur og sørge for at komme ud i sollyset om dagen og sove i nattens mørke.

Læs også: 13 tegn på at du har en overaktiv skjoldbruskkirtel

Tidligere - dog omdiskuterede - forsøg har vist at resveratrol, der er en antioxidant i bl.a. rødvin, muligvis kan binde SIRT1 med Lamin A, der er et protein, som sætter gang i produktionen af SIRT1.

Spørgsmålet er dog også om det hjælper på din døgnrytme at drikke store mængder rødvin.