Derfor holder små børn ferie i vuggestuen

16. jul 2012
Børn vil først og fremmest have voksenkontakt i ferien Disneyland kommer i anden række, siger formand for Børns Vilkår.

Når Disneyland ligger langt væk, og ferien til Kreta er hunde-hamrende dyr.

Ja, så har børnene vel bedre af at fortsætte hverdagen i institutionen i stedet for at kede sig med hjemme deres forældre!

Sådan tænker mange forældre, lyder det fra foreningen Børns Vilkår.

Formand Peter Albæk mener, at de er en "del af forklaringen" på, at mange småbørn må holde deres sommerferie i daginstitutioner.

Hvis ikke Disneyland, hvad så?

”Der er en tendens til, at man måler ferien op i mod det, andre familier skal. Hvis man ikke skal til Thailand, Kreta eller Disneyland, så er der en oplevelse af, at man ikke rigtig har noget at tilbyde sit barn,” siger Peter Albæk.

Det er bare ”ikke rigtigt”, mener han.

”For børnene er menneskemyldret i Disneyland ikke det vigtige. Det, der er vigtigt for et barn, er at være sammen med sine forældre. Det er voksenkontakt – at lave noget sammen,” siger Peter Albæk.

For mange børn småbørn er ferie en by i Rusland, viser en rundringning, som Avisen.dk har lavet til 17 daginstitutioner.

Her var der i alt 40-43 børn i alderen nul til seks år, der ikke får nogen form for ferie med deres forældre.

Forældre ved ikke, hvad de skal lave med deres børn

I Ungdomsgårdens Børnehus i Brønshøj anbefaler man, at forældre holder sammenhængende uger med børnene.

Lederen af Ungdomsgårdens Børnehus i Brønshøj, Hanne Blomhøj, møder ofte vuggestueforældre, der kun tager en enkelt uges ferie med deres vuggestuebørn, fordi de ikke ved, hvad de skal lave med børnene, når de har fri.

”Vi får ofte tilbagemeldinger om, at man ikke ved, hvad man skal lave i ferien,” siger Hanne Blomhøj.

BUPL: Børn må gerne kede sig ind i mellem

Usikkerhed i forhold til hvad man skal give sig til i ferien sammen med børnene, kan være en del af forklaringen på, at mange børn ikke får ferie, mener man i pædagogernes fagforening, BUPL.

”Jeg tror, at nogle forældre er usikre på, hvordan de skal få tiden til at gå sammen med deres børn. Men det er lidt en misforståelse, for der er ikke noget galt med at kede sig en gang i mellem,” siger faglig sekretær Tonny Andersen og fortsætter:

”Det er en del af tilværelsen, at der kan være situationer, hvor der ikke er så meget at lave. Det betyder også, at børnene kan mærke forskel på hverdagen i institutionen, hvor der sker en masse spændende ting,” siger Tonny Andersen.