Derfor er kloakarbejdere pavestolte

1. feb 2013, 10:15
Halvdelen af danskerne er stolte af deres job, viser undersøgelse. Vi føler, at vi bidrager med noget vigtigt, uanset om vi er kloakarbejdere eller pædagoger, siger eksperter.

Vi kender det alle sammen. Vi møder et nyt menneske til en fest eller hilser på svigerfamilien for første gang, og får straks spørgsmålet: "Nå, hvad laver du så?"

Og det elsker det arbejdende folk at svare på.

Næsten halvdelen af danskere i arbejde ranker ryggen i stolthed, når de skal fortælle om deres job, og kun fire procent er direkte flove. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

"Vi lægger meget af vores identitet i jobbet. Det giver arbejdsglæde og stolthed at føle, at man gør en positiv forskel i verden med sit arbejde," forklarer Alexander Kjerulf, som er stifter af projektet Arbejdsglæde Nu.

En stolt kloakarbejder

Følelsen af at bidrage med noget vigtigt afhænger ikke af, om du er højtuddannet eller ufaglært, tilføjer han.

"Jeg kender en ung kloakarbejder, som er vild med sit arbejde og stolt af det, fordi han ved, hvor vigtigt det er. Hvis han ikke laver sit arbejde godt, er vi alle sammen i 'deep shit', bogstaveligt talt," siger Alexander Kjerulf.

Stolthed og tilfredshed hænger sammen med at føle, at man laver et fagligt godt stykke arbejde, siger arbejdsmiljøforsker og lektor ved Aalborg Universitet, Ole H. Sørensen.

Det betyder også, at den faglige stolthed kan få et knæk, hvis man ikke får betingelserne til at løse opgaverne ordentligt.

Det kan i yderste konsekvens føre til stress og udbrændthed, advarer han.

"Hvis man ikke er stolt af sit job og får anerkendelse for det, trives man dårligere, og andre ting rammer hårdere. Det kan medvirke til, at man brænder ud."

"Det er jer med de høje gebyrer"

Arbejdspladsens image påvirker også, hvor lav profil vi holder, når snakken om job går til familiefesten.

Det fortæller Alexander Kjerulf og bruger Danske Bank som eksempel på en arbejdsplads, der for tiden giver røde ører hos medarbejderne, fordi banken har fået voldsom kritik i medierne.

"Jeg ved, at en del medarbejdere i Danske Bank ikke længere er stolte. Det er ikke fedt at sidde til familiefesten og folk siger, 'Nåh, det er jer med de høje gebyrer'," fortæller han.

Undersøgelsen fra Wilke viser, at stoltheden over jobbet går igen hos både mænd og kvinder, unge og ældre, og i alle dele af landet.

Sådan spurgte vi

Når du ser et menneske for første gang, hvordan har du det så, når du skal fortælle, hvad du arbejder med?

  • Jeg er stolt - 45 procent
  • Jeg er flov - 4 procent
  • Jeg er hverken flov eller stolt - 49 procent
  • Ved ikke - 4 procent

Wilke for Avisen.dk blandt 556 repræsentativt udvalgte danskere i job. Undersøgelsen er foretaget på internettet, og usikkerheden er cirka tre procent.