Deres image stinker: Arrogante og upålidelige

5. mar 2014, 11:22
Ny måling viser danskernes syn på de folkevalgte: De er magtfulde, upålidelige og arrogante, lyder det.

Magtfulde, upålidelige, arrogante, uforståelige, upræcise og smarte. Det er de seks ord, der bedst beskriver politikere.

Det viser en undersøgelse, Epinion har lavet for analysebrevet DeFacto, der udgives af DJØF.

”Jeg må desværre konstatere, at det generelt er rigtigt. Jeg beklager det dybt,” siger kulturordfører i Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, om målingen.

Politikerne indtager også en af nummer sjok-pladserne på danskernes liste over faggrupper, der er ansvarlige, nødvendige og hårdtarbejdende.

DF: Løftebrud

Pia Kjærsgaard mener, politikerlede er et voksende fænomen. Hun retter kanonerne mod regeringen, debatten om løftebrud og en fremvækst af karrierepolitikere, der sætter magt over idealer.

”Vi har på det seneste set, hvordan politikere skifter parti, fordi det parti, de blev valgt for, er for nedadgående, og de ser at ministerkarrieren fortoner sig langt væk. Så skifter man over til et andet parti. Det tror jeg, at folk har meget svært ved at acceptere,” siger Pia Kjærsgaard.

At 52 procent af danskerne beskriver politikerne med et ord som ’upålidelige’, hænger ifølge socialdemokraten Mogens Lykketoft delvist sammen med den såkaldte diskussion om løftebrud fra Socialdemokratiets og SF’s side.

Lykketoft: Misforstået og unfair

Men diskussionen bygger på en misforståelse af, hvad politikere kan love, og hvad de reelt kan gennemføre, siger han.

”Socialdemokratiet og SF måtte give afkald på ganske mange af deres valgpunkter for at skrive en regeringsaftale (med Radikale Venstre, red). Det er en grundlæggende misforståelse, at det var et løftebrud. Der er ikke nogen, der kan love noget i dansk politik. Det er altid kompromisser,” siger Mogens Lykketoft.

Han peger på, at oppositionen har haft en interesse i at hænge regeringen ud.

Derudover mener folketingets formand ikke, at det er en fair bedømmelse, at politikere ikke skulle være hårdtarbejdende.

”Politikere er meget bedre end deres omdømme. Men de har nok selv et betydeligt ansvar sammen med pressen, som også altid ligger dernede på bunden af målingerne. Det handler om, at den måde vi ofte diskuterer på måske mere er drillerier end holdninger. Det er med til at forklare billedet, men jeg synes ikke det er nogen fair bedømmelse,” siger Mogens Lykketoft.