Debat: Der skal flere kvinder i Metalfag

Rene_annelise_metal
Rene Nielsen Næstformand i Dansk Metal, og Anne-Lise Nyegaard, ligestillingskonsulent i Dansk Metal Foto: Dansk Metal
8. mar. 2021 06.20
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

I DAG FEJRER VI kvindernes internationale kampdag. Det betyder, at vi både fejrer de resultater, der gennem årenes løb er opnået, men vi ser også frem mod de ting, som stadig kræver forandring.

I vores egen andedam i Dansk Metal glæder vi os blandt andet over, at flere kvinder vælger en faglært uddannelse. Fra 2016-2020 er optaget af kvinder streget fra fire pct. til seks pct. i metalfagene. Det er rigtig positivt, at flere kvinder vælger en faglært uddannelse. Der er nemlig brug for alle potentielle faglærte, da vi i 2030 kommer vi til at mangle 100.000 faglærte.

LÆS OGSÅ: Forsker med advarsel: "Kampen for ligestilling er skyllet ud med badevandet"

Manglen på faglærte er dog ikke den eneste grund til, at vi er glade for at se flere kvinder i Metalfag. Den primære grund er, at det giver flere kvindelige rollemodeller til, når vores kommende generationer skal vælge uddannelser. Vi ved, at man tit vælger uddannelse eller beskæftigelse, hvis man kan spejle sig i andre som laver det samme.

Det er ikke nogen hemmelighed, at metalfagene er domineret af mænd. Det er bestemt en faktor, som er med til at påvirke, hvorvidt kvinder vælger en erhvervsuddannelse. Hvis man er en ung kvinde med hænderne og hovedet godt skruet på og nysgerrig på en erhvervsuddannelse, men kun møder mænd, så kan det være svært at spejle sig i. Derudover kan der nemt blive stillet falske modsætninger, som fx at man ikke kan være en feminin kvinde på en smedeuddannelse.

LÆS OGSÅ: 'Murer Mette': Jeg skulle lære at stole på, at min mening var OK

Sådan forholder virkeligheden sig ikke, men vi ved, at de falske modsætninger stadig eksisterer. I Danmark har vi i mange år arbejdet med ligestilling og kønsfordeling på arbejdsmarkedet, men der er stadig et godt stykke arbejde endnu. Det gælder ikke bare i metalfagene for kvinder, men lige så vel kvindedominerende brancher som sygeplejersker, hvor mænd også kan blive mødt af fordomme eller falske modsætninger, hvis de vælger denne karrierevej.

Der er derfor et stykke vej endnu, hvilket kræver en stor indsats af os som fagforening, men erhvervsuddannelserne og arbejdsgiverne har også en stor opgave at løfte. De skal være med til at ændre fortællingen om metalfagene, så flere kvinder vælger en faglært uddannelse. Samtidig skal arbejdsgiverne være mere åbne for at tage kvinder i lære. Vi ved, at en dygtig kvinde skal søge mange flere lærepladser end en dygtig mand, inden det lykkedes at få en læreplads.

HØR OGSÅ: Pollster: De vrede mænd på højrefløjen

En fordel som arbejdsgiverne kan skrive sig bag øret er, at større diversitet i branchen vil give positive effekter. En ny undersøgelse fra Journal of Economic Behavoir & Organization af arbejdspladser i 35 europæiske lande viser, at en mere ligelig fordeling af køn på arbejdspladsen giver et bedre arbejdsmiljø, både fysisk og psykisk. Det giver også bedre dynamik og kreativitet, da folk blive udfordret af nogen som tænker anderledes end dem selv.

Der er altså mange gode grunde til at få flere kvinder til at vælge en erhvervsuddannelse. I Dansk Metal vil vi også gøre vores til, at det sker. Det gør vi allerede ved at samarbejde med erhvervsskolerne om at sikre bedst mulige studieforhold og nuanceret formidling om fagene, at udfordre arbejdsgiverne på at sikre et ordentligt psykisk og fysisk arbejdsmiljø, samt ved at klæde vores tillidsvalgte på til at sikre en god hverdag – også for de kvindelige lærlinge, samt til at påvirke deres virksomheder til mere mangfoldig rekruttering.

Kampen for ligestilling er på ingen måde slut, men skridt for skridt kommer vi det nærmere.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].