Nu tror Løkke på forlig om pension: "Der skulle gerne komme en god løsning"

20190421-205540-L-1920x1280we
Med et tweet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen blev forventningerne til en snarlig aftale om seniorførtidspension skærpet. Foto: Olafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix
2. maj 2019 05.30
ANALYSE: Statsministeren tror på det: En aftale om seniorførtidspension ventes klar torsdag. Til det sidste bliver der lagt arm om, hvor dyr en ny ordning må blive.

"Der skulle gerne komme en god løsning i morgen."

Sådan skrev statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag morgen på Twitter med direkte adresse til forhandlingerne om seniorførtidspension, der netop nu er inde i en afgørende fase og - formentlig - ender med et forlig i løbet af torsdagen.

LÆS OGSÅ: Løkke afslører: Der kommer en god løsning i morgen

Forhandlingerne blev fløjtet i gang som regeringens reaktion på det socialdemokratiske udspil fra januar om en ny ret til tidlig pension til nedslidte og til dem, som har været længst på arbejdsmarkedet. Det var et forslag, som fik stor opbakning blandt danskerne i diverse meningsmålinger, og som Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl - efter nogen betænkningstid - nåede frem til, at der var "rigtig god musik i".

En vaskeægte fuser

Seniorførtidspensionen så dagens lys i forbindelse med forringelserne af efterlønnen som en ny ordning, der skulle tilgodese nedslidte med mange år på arbejdsmarkedet og maksimalt fem år til folkepensionsalderen. Ydelsen er den samme som førtidspension, men forskellen er blandt andet, at kommunen ikke sætte aktiviteter i gang for at udvikle borgerens arbejdsevne.

Uanset de gode viljer bag seniorførtidspensionen fornærmer man vist ingen ved at kalde ordningen en fuser. Kun 1.285 borgere har siden 2014 fået tilkendt en seniorførtidspension. Det er langt under det forventede - og i en række kommuner er tallet et rundt nul.

Forhandlingerne hos Troels Lund Poulsen (V) i Beskæftigelsesministeriet er trukket ud. Og trukket ud. For rigtig meget er på spil. Dels er spørgsmålet om pension og nedslidning blevet et brandvarmt emne, der kan afgøre valget. Dels kan selv en blind mand se, at den nuværende ordning ikke fungerer.

Efter Socialdemokratiet for knap tre uger siden forlod forhandlingsbordet - frivilligt eller ufrivilligt - har regeringen, Radikale og Dansk Folkeparti arbejdet på at finde fodslag om politisk aftale, der kan forbedre vilkårerne for de nedslidte uden at røre ved den stigende pensionsalder, som er nedfældet i velfærdsforliget fra 2006.

Og hvad kan danskerne så se frem til, når de stolte forligsmagere træder frem for pressen formentlig torsdag. I hvert fald en udvidelse af, hvem der kan benytte ordningen - som måske også får et nyt navn. I den afgørende fase af forhandlingerne tegner der sig et billede af en aftale, hvor nedslidte med en maksimal arbejdsevne på 12 timer om ugen skal kunne trække sig tidligere tilbage. En langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet på 20-25 år vil formentlig også være et krav.

Adgangsporten åbnes

Lige nu regnes der på økonomien, hvis ordningen ændres, så man ikke skal være maksimalt fem år fra folkepensionsalderen, når man kan få tilkendt seniorførtidspension, men i stedet syv år. Det har været vigtigt med en grænse for både Dansk Folkeparti og Radikale - så mon ikke det bliver seks eller syv år.

Et andet centralt afgørende punkt er, hvem der skal vurdere, om man er nedslidt nok til at kunne komme i betragtning til den nye ordning. I dag ligger den vurdering hos de kommunale jobcentre. Den model ville regeringspartierne - bakket op af Finansministeriets embedsmænd - egentlig gerne bevare, så økonomien ikke løber løbsk. Men hverken Dansk Folkeparti eller Radikale er tilfredse med den model - så mon ikke det bliver ændret. 

Den nye model skal så i højere grad baseres på lægefaglige vurderinger - speciallæger - og den endelige vurdering kan meget vel komme til at ligge hos de arbejdsmedicinske klinikker.

Hvor mange vil så kunne få gavn af den ny ordning? Her falder svarerne lidt forskelligt alt efter, hvem man taler med, men meldingen er, at det bliver væsentligt flere end de 2.850 "fuldtidspersoner" som ifølge regeringen årligt får glæde af det socialdemokratiske udspil. Nogle siger fra 5-8.000 fuldtidspersoner. De fleste siger 5.000.

Knasterne i forhandlingerne er den samlede pris i kroner og øre - og effekten på arbejdsudbuddet. Her er særligt Liberal Alliances deltagere ved forhandlingsbordet opmærksomme. De er jo netop indtrådt i en regering med det formål at øge arbejdsudbuddet. En ændret seniorførtidspension, der gør det nemmere for flere at forlade arbejdsmarkedet tidligere, har den modsatte effekt. Derfor har der også været forskellige forslag til initiatiaver, der kan øge arbejdsudbuddet, været på forhandlingsbordet i den afsluttende fase.

Betyder aftalen så, at al diskussion om ret til tidligere folkepension for brolæggeren forstummer? Næppe. Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen brugte 1. maj til at sige, at en aftale om bedre seniorførtidspension slet ikke er godt nok. Hun sammenlignede det med en boligejer, der opdager fugt i kælderen, lige inden huset skal sælges.

"Og lige før, at ejendomsmægleren dukker op, så maler man fugtskaden over," lød det fra Socialdemokratiets formand.

Fra de borgelige vil melodien være, at man nu har fremlagt et konkret svar på de nedslidtes problemer, mens Socialdemokraternes plan - med statsministerens ord - er "et af de største bluffnumre i dansk politik". 

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen tager imod forhandlerne torsdag klokken 12.

LÆS OGSÅ: Mette F. giver Løkke kold skulder: Nedslidte kan ikke vente til 2040