- Det er sjovt at spille på folks fordomme over for håndværkere, siger tømrer og komiker Anders Nielsen. Foto: Reklame for Anders Nielsens show.

Komiker og tømrer: 'Der er sgu' ikke nogen, der bliver krænket i skurvognen'

15. jun 2019
Håndværkeres hverdag er i centrum, når tømrer og komiker Anders Nielsen optræder. "Der er ikke noget bedre end at spille på folks fordomme over for håndværkere," fortæller han.

- I byggeriet er fredagen kendt som 'svendenes dag'. Og der går vilde rygter om, hvad blandt andre lærlinge bliver udsat for på den dag. 

- Da jeg selv var lærling, blev jeg en torsdag spurgt af en svend i mit sjak: 'Vil du  sutte pik på os allesammen eller give en omgang bajere i morgen?'

- Jeg var glad for at få valgmuligheden og tænkte lidt over det. Men som lærling med 62 kroner i timen og ingen penge, så var der jo ingen valgmulighed. Om fredagen måtte jeg gå i gang med krum hals, om jeg så må sige.

Joken fra Anders Nielsen bliver belønnet af publikums latterbrøl. Og ingen er i tvivl om, at fortællingen er opdigtet. Sådan er det i fagforbundet 3F's telt under Folkemødet på Bornholm.

Anders Nielsen er hyret ind af 3F's Byggegruppe for at give sin stand up-udlægning af hverdagen blandt tømrere, murere og andet godtfolk inden for byggeriet. Og den 33-årige tømrer ved godt, hvad han kan lide at få folk til at grine af:

- Der er en helt masse fordomme over for håndværkere, og de er sjove at spille på. Og jeg håber et eller andet sted på, at jeg kan være med til at bryde nogle af fordommene, siger Anders Nielsen til A4 Nu. 

Til hverdag arbejder han som tømrer i et boligselskab i København. Men når hammeren bliver lagt efter 30-timers ugen, bruger han blandt andet tid på sine stand up shows.

Og så er han sammen med kæresten ved at renovere deres hus i Valby ved København. Noget, de har fået 30.000 til at følge med i via bloggen Salmon Street (salmon betyder laks - og parret bor på Laksegade).

Jeg er jo ikke bare en langhåret idiot med tatoveringer
Anders Nielsen, tømrer og komiker

- Min kæreste og jeg kan godt lide at købe designer-møbler til vores hus og kommer nogle gang i ret dyre møbelbutikker. Vi har begge tatoveringer op og ned ad armene og ligner ikke nogen med penge. Så i nogle butikker bliver vi ignoreret, og ingen vil betjene os.

- Når vi løber ind i sådan nogle fordomsfulde ekspedienter, så går vi et andet sted hen og lægger vores penge. Jeg er jo ikke bare en dum, langhåret idiotisk tømrer med tatoveringer, siger Anders Nielsen med et grin.

Han er glad for at krydre sit show med selvironiske bemærkninger og fyrer denne her af i 3F-teltet:

- Jeg var til ti års jubilæum for min gymnasieklasse. Og her kunne de andre fortælle om alle deres lange uddannelser. For ligesom at leve mig ind i deres lingo, fortalte jeg så om, at jeg da også havde uddannet mig videre som tømrer og fået en overbygning - eller i hvert fald en bygning...

Han lægger ikke skjul på, at han er glad for - og stolt af - at være tømrer. 

- Da jeg skulle vælge uddannelse efter folkeskolen var omgivelsernes indstilling, at jeg selvfølgelig skulle i gymnasiet, for håndværkere var dumme - og kun var håndværkere, fordi de ikke kunne finde ud af andet. 

- Jeg gik så i gymnasiet i Næstved. Men da jeg var færdig med det, kunne jeg se mig omkring på jævnaldrende, der var blevet håndværkere, og se hvordan mange af dem allerede havde en bil og egen bolig. Økonomisk er det faktisk ret godt, at være håndværker!

Anders Nielsen har tre gode venner fra gymnasiet. Det er gået vennerne godt - i dag er en af dem lektor, en anden er direktør og en tredje premierløjtnant.

- Men selv om de har fået fine stillinger, så er det altså mig som tømrer, der bor dyrest og flottest i dag.

Befriende humor i skurvognen

Humoren blandt håndværkere er kendt for at være grov og til tider nedladende. Men det generer ikke Anders Nielsen personligt. 

- Jeg kan godt lide den der ligefremme tale, der er blandt håndværkere. Og ja, tonen kan være grov og barsk, men min oplevelse er, at der sgu' ikke er nogen, der bliver krænket i en skurvogn, siger han. 

Adspurgt om der blandt håndværkere er en nedladende tone over for kvinder og folk med anden etnisk baggrund, siger han:

- Ja, der er også fordomme blandt håndværkere, og ikke alle får udtrykt sig betænksomt. Men min oplevelse er, at kvindelige håndværkere godt kan klare mosten.

- I hvert fald har jeg haft både en kvindelig tømrer og en kvindelig murer som kolleger og fik indtryk af, at de bare gik og grinte lidt af de grovheder, de blev udsat for. 

Som komiker oplever Anders Nielsen, at der er sket et skred i forhold til, hvornår folk føler sig krænkede. 

- Der er ting, som jeg kunne slippe afsted med at sige for fem-seks år siden, som jeg afholder mig fra at sige i dag.

- Eksempelvis havde jeg en gang en joke om en svend på 50 år, der havde været til helbredstjek hos lægen. Han havde fået at vide, at han var overvægtig og skulle passe på med, hvad han spiste.  Men han sagde til os i skurvognen, at noget måtte han jo gøre rigtigt for hans kolesterol-tal var i orden.

- Her gik min joke så blandt andet på, at han sagde det samtidig med, at han sad med en fed basse, han lige havde hentet hos bageren. Og at han da ikke havde behøvet at gå til lægen for at få at vide, han var fed. Den diagnose kunne vi godt have stillet for ham i skurvognen.

Men den joke måtte Anders Nielsen tage ud af sit show:

- Jeg blev kritiseret for at virke nedladende over for overvægtige. At jeg lavede 'fat-shaming'. Det var bestemt ikke min mening, så jeg droppe det i mit show. Der er kommet en større krænkelses-kultur i de senere år.

Det er sgu´underligt, at Joachim B. Olsens initialer er JOB
Anders Nielsen , tømrer og komiker

Normalt styrer tømrer-komikeren uden om politisk satire. Men den i valgkampen så omdiskuterede nedslidning blandt håndværkere bliver taget under kærlig behandling i showet. Og fulgt op af nogle 'spark' til en af Liberal Alliances fremtrædende profiler:

- Joachim B. Olsen påstår, at vi som håndværkere sagtens kan blive ved, til vi er 70 år eller mere. Og det kommer så fra en mand, som aldrig har haft et reelt arbejde. Ja, det er sgu' underligt, at hans initialer er JOB. Eller i hvert fald næsten, hvis man bytter lidt rundt på bogstaverne.

- Han har jo rendt rundt og været kuglestøder. Men hvor dumt er det ikke lige? Sådan at sætte strøm til sine nosser...