A4 Nu har besøgt EUC Holbæk og talt med de tre smede-lærlinge Nicolai Mortensen(t.v.), Mike Cervidae og Mathias Bundgaaard (t.h.). Foto: Foto: Lars Granerud

23-årig lærling til Løkke og Mette F: I ville ikke klare en uge i mit job

15. maj 2019, 19:24
Prøv en uge som håndværker, lyder opfordringen til statsminister-kandidaterne fra tre lærlinge. De efterlyser klare svar på fremtidens pensionsalder.

Første gang Mike Cervidae satte et kryds ved et folketingsvalg, var det ud for ”Peter Plys." Han skrev selv bamsens navn på stemmesedlen, fordi han ikke brød sig om de øvrige kandidater.

Den 5. juni vil den 23 årige smed-lærling sætte sit kryds ved en mere seriøst kandidat,  selv om han stadig føler, at de færreste politikere forstår hans udfordringer.

A4 Nu er taget til EUC i Holbæk, områdets største erhvervsskole med over 30 forskellige uddannelser, for at tale med Mike Cervidae og to studiekammerater, Mathias Bundgaard og Nicolaj Mortensen, om den aktuelle valgkamp, og om hvad der afgør, hvor den næste generation af smede vil sætte krydset på stemmesedlen.

Jeg synes ikke, at der er nok håndværkere på Christiansborg, for akademikerne bliver bare ved med at komme med tomme løfter
Mathias Bundgaard, smedelærling

De tre EUC-elever er enige om, at politikerne ikke ved nok om deres hverdag, og hvordan det er at være smedelærling. 23-årige Mathias Bundgaard tror ikke, at hverken Lars Løkke Rasmussen, Mette Frederiksen eller de andre toppolitikere kunne klare en uge som smed, hvis de dukkede op på værkstedet. Kammeraten Nicolaj Mortensen mener, at det er nødvendigt for politikerne at kende mere til virkelighedens verden, for at de kan udføre deres job ordentligt.

- Inden for smedefaget kan vi for eksempel få stukket en opgave i hånden, som vi ikke kan udføre, for ham, der har lavet tegningerne, ved ikke, hvordan tingene kan svejses sammen. På samme måde er det vigtigt, at politikere har noget erfaring fra virkeligheden om, hvad der kan lade sig gøre, siger den 20 årige Nicolaj Mortensen.

LÆS OGSÅ: Vil have særlig gruppe til at stemme: "Det dur ikke at brokke sig derhjemme"

Selvom krydset sidste gang havnede hos Peter Plys, har Mike Cervidae måske det mest optimistiske syn på politikerne.

- De kan jo godt finde ud af at lytte til os og love, at de vil hjælpe, men jeg savner at se handling fra dem. Det kan godt være, de snakker med os på bunden, men jeg tror heller ikke, at de er så gode til at forstå, hvordan vores verden er, siger Mike Cervidae.

Det vigtigste for ham er, at politikerne begynder at holde, hvad de lover, og så må de ellers have den baggrund, de nu engang har. Anderledes har Mathias Bundgaard det, for han vil gerne stemme på en håndværker.

- Jeg ville foretrække at stemme på en, der ikke har en akademisk uddannelse. Jeg synes ikke, at der er nok håndværkere på Christiansborg, for akademikerne bliver bare ved med at komme med tomme løfter, mener Mathias Bundgaard.

Vil ikke arbejde til han sidder i en kørestol

Det fylder meget i de tre smede-lærlinges overvejelser om fremtiden, hvornår de kan få lov til at trække sig tilbage fra jobbet. Ingen af dem oplever, at der er kommet et klart svar om tilbagetrækning fra politikerne. Heller ikke selv om regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Radikale indgik forlig om seniorpension få dage før, valget blev udskrevet. For Socialdemokratiets pensionsplan svæver stadig i luften. Og hvad ender det hele med?

Jeg vil ikke kunne arbejde som smed, til jeg er 73 år. Det er helt ude i hampen, at jeg skal arbejde, til jeg bogstaveligt talt sidder i kørestolen
Mathias Bundgaard, smedelærling

Mathias Bundgaard vil ikke bruge hele sit arbejdsliv i uvished.

- Skal jeg stå og trippe de næste 15 år og vente, til de finder ud af, hvornår jeg kan gå på pension? Det bliver nødt til at være her og nu, at de finder en løsning, så vi ikke skal gå og vente hele vores arbejdsliv, siger Mathias Bundgaard.

Han synes, at Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen kun kommer med tomme løfter om pension, og det er grunden til, at han vil stemme blankt. Det er vigtigt for ham at få en afklaring, betoner han.  

- For mig personligt er nedslidning og pension de vigtigste emner i denne valgkamp. Jeg vil ikke kunne arbejde som smed, til jeg er 73 år. Det er helt ude i hampen, at jeg skal arbejde, til jeg bogstaveligt talt sidder i kørestolen, siger Mathias Bundgaard.

LÆS OGSÅ: Trods løfter til nedslidte: S vil hæve pensionsalderen efter valget

Han mener dog ikke, at den samme pensionsløsning passer alle. Det er Mike Cervidae enig i og kalder det 'meget naturligt,' at man kan trække sig tilbage på forskellige tidspunkter alt efter hvilket job, man har. Også han efterlyser en afklaring på, hvem Socialdemokratiet mener skal have lov til at trække sig tilbage tidligere. 

- Alt efter hvad man arbejder med, bliver man nedslidt på forskellige tidspunkter. Kontorfolk får problemer med ryggen, mens mange smede får ødelagt hele kroppen og får grå stær tidligt på grund af svejsning. Derfor er det vigtigt, man bliver enige om, hvem der skal gå på pension hvornår, siger Mike Cervidae.

Nicolaj Mortensen er heller ikke sikker på, at han kan arbejde, til han er 73, men han er samtidig optaget af, at det kun er de ældre, der har behov for at trække sig tilbage tilbage tidligere, der får mulighed for det.  

- Jeg synes, at der skal være en læge med til at vurdere, om man kan smutte tidligere fra arbejdsmarkedet. Det kan jo ske, at der er nogle, der vil prøve at misbruge sådan en ordning, siger Nicolaj Mortensen.

Sundhedsvæsenet bekymrer

De tre lærlinge har alle haft oplevelser i sundhedsvæsnet, der gør dem nervøse for deres næste ophold på et sygehus. Sygeplejsker og læger løber så hurtigt, at man ikke kan effektivisere mere, mener Nicolaj Mortensen.

Det nikker Mathias Bundgaard genkendende til. Han var på sygehuset for nylig og blev dybt bekymret over, hvad han så.

 - For nogle uger siden fik jeg et brandsår, og det tog kun et kvarter at få det renset, men jeg sad og ventede en halvanden time. Imens kunne jeg se, hvor pressede de ansatte var, og at de var underbemandede. Det er jo ikke særlige fedt at se på som borger. Det gør en utryg, siger Mathias Bundgaard.

LÆS OGSÅ: Johanne Schmidt-Nielsen: Hukommelsen svigtede midt i debat

Sundhedsvæsenet har stor betydning for, hvor Mike Cervidae sætter sit kryds. Velfærd, specielt sundhedsvæsenet og psykiatrien, er det vigtigste for ham ved dette valg.

- Det er forholdene i sundhedsvæsnet, der får mig til at stemme på rød blok. Vi har rent faktisk et sundhedsvæsen, der er ved at gå ned. Vi kan se, hvordan de lokale sygehuse og psykiatrien bliver mere og mere pressede. Og jeg tror ikke, blå blok vil få rettet op på det, siger Mike Cevidae, derefter en ny retning for sundhedsvæsenet.

Flyt flere job til provinsen

 Der er også noget her i Holbæk-området, som er værd at holde i live med statslige arbejdspladser 
Nicolaj Morstensen, smedelærling

Da Nicolaj Mortensen tog Danmarks Radios kandidattest, lød svaret, at han skulle stemme på Venstre, hvilket han også regner med at gøre. Specielt udflytningen af statslige arbejdspladser trækker ham mod partiet Venstre.

- Jeg synes godt, de kunne flytte flere af kontorene fra København og ud til os. Det nytter ikke, at det hele foregår derinde. Der er også noget her i Holbæk-området, som er værd at holde i live med statslige arbejdspladser, siger Nicolaj Morstensen.

Mathias Bundgaard og Mike Cervidae er enige i, at det kan mærkes, at Holbæk ligger langt væk fra Christiansborg, og de ville begge gerne have, at udfordringerne ved at bo uden for København blev diskuteret mere i valgkampen.

- Jeg bor i Kalundborg, og hvis det ikke var for Novo Nordisk og Statoil, så ville byen være så godt som død. Det fylder for lidt i debatten, hvordan det er her uden for København, siger Mike Cervidea.