Forhandlinger om finanslovenFinansminister Nicolai Wammen (S) og Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, har i en del uger forhandlet om en finanslov for 2020. Her ses duoen tirsdag på vej til forhandlingerne, som fortsætter onsdag. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Der er fortsat en række uenigheder om næste års finanslov

27. nov 2019, 14:45
Regeringen, De Radikale, Enhedslisten, SF og Alternativet bruger rigeligt tid sammen onsdag.

Alt efter, hvem man spørger, er en finanslov enten ganske tæt på med få uenigheder eller stadig et stykke ude i fremtiden med mange knaster.

Det står tilbage, efter at finansminister Nicolai Wammen (S), Enhedslisten, De Radikale, SF og Alternativet onsdag igen er gået sammen i mødelokalerne i Finansministeriet for at komme frem til en finanslov for 2020, S-regeringens første.

- Vi gør gode fremskridt. Vi havde et godt møde i går (tirsdag, red.), hvor vi fik høvlet nogle knaster af, og jeg håber, at vi i dag kan komme endnu længere, sagde Wammen før onsdagens eftermiddagsforhandlinger.

- Der er rigtig god stemning, og alle partierne bidrager til, at vi kan komme i mål. Der er altid noget, man skal have på plads til sidst i en finanslovsforhandling, og det er der også i år, sagde han.

De Radikale er dog mindre optimistiske, da politisk ordfører Sofie Carsten Nielsen ankom i Finansministeriet.

- Vi er slet ikke i mål med de grønne ting, vi forhandler om. Vi har sagt, at det her skal være den grønneste finanslov nogensinde. Det skal kunne måles. Også i CO2-reduktioner, sagde hun.

De Radikale har samtidigt sagt, at de ikke vil lægge stemmer til en finanslov, hvor grænsekontrollen i sin nuværende form bliver finansieret. Og partiet har ikke hørt alternativer fra Wammen endnu på det punkt.

- Der er intet for os her og der er ikke fremlagt forslag for os. Men vores holdning er den sammen, vi kommer ikke til at støtte grænsekontrollen i sin nuværende form, sagde Sofie Carsten Nielsen.

Modsat De Radikale er SF-formand Pia Olsen Dyhr ganske positiv her i slutfasen.

- Vi er tæt på at lande en finanslov. Vi har nogle enkelte dele, vi ikke er helt i mål med.

- Men for SF's vedkommende er vi klar til meget snart at lave en finanslov. Alle partier til stede skal lande en finanslov, og vi har alle ønsker til denne finanslov. Som det ser ud nu, får vi et godt løft af velfærden, sagde hun.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, håber på en snarlig aftale. Men hun har ikke lavet planer for weekenden, som hun siger det.

- Jeg håber ikke, at vi er så langt fra at være enige. Vi burde være ved at være i mål, men der er fortsat nogle store knaster tilbage.

- Det handler om finansiering, den grønne omstilling og udenlandsk arbejdskraft, sagde hun.

Det er især Enhedslisten og De Radikale, som er uenige, når det kommer til udenlandsk arbejdskraft. De Radikale vil åbne op for mere, men Enhedslisten er skeptisk.

Forhandlingerne onsdag eftermiddag sluttede ganske hurtigt. Parterne mødes dog allerede igen onsdag klokken 19, og der er ikke en bagkant, siger Wammen efter onsdagens første møde.

- Der er i princippet ikke en bagkant, men jeg regner ikke med, at vi sidder til klokken 4. Det er ikke helt der, vi er endnu, siger Wammen efter onsdagens første møde.

- Jeg har sagt, at vi er i slutfasen, og så er det ikke sådan, at vi kommer til at se mange julekalendere med hinanden, siger han.

/ritzau/