Der bliver 7.000 kroners forskel på syge

7. feb 2013, 12:04
Regeringen holder løfte om at hjælpe syge, men skaber et A og et Bhold. Der bliver op til 7.000 kroners forskel på ydelsen om måneden afhængigt af, hvad man fejler.

Regeringen holder sit løfte om at hæve varighedsbegrænsningen på sygedagpenge, men skaber samtidig et A- og et B-hold af syge. Der bliver op til 7.000 kroners forskel på ydelsen om måneden afhængigt af, hvad man fejler.

Det erfarer Avisen.dk om det nye udspil til sygedagpenge, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) præsenterer i eftermiddag.

Beskæftigelsesministeren præsenterer en liste over sygdomme, der giver ret til at få forlænget sine sygedagpenge ud over de 52 uger, man kan få i dag. Listen indeholder diagnoser som kræft, blodprop i hjertet med efterfølgende nedsat hjertefunktion og hjertestop med efterfølgende hjerneskade.

Men for de syge, der ikke har en diagnose på A-listen, betyder de nye regler, at de syge allerede efter seks måneder får en lavere ydelse. Dem på B-listen går fra sygedagpenge og ned på et kontanthjælpsniveau, hvor de så kan blive, indtil de er i arbejde igen eller bliver afklaret til fleksjob eller førtidspension.

Ydelsen er den samme, som man får under et ressourceforløb fra den nye førtidspensionsreform.

Ydelsen er på minimum 10.500 kroner per måned og 13.952 kroner for forsørgere. Et betragteligt fald for B-holdet i forhold til A-holdet, der står til at kunne fortsætte med at modtage omkring 17.200 kroner i sygedagpenge per måned.

"Ministeren rangordner sygdomme. Der er flere grupper, som stadig risikerer at blive tabt, fordi de ikke står på "hitlisten" over sygdomme," siger Stig Langvad, der er formand for Danske Handicaporganisationer.

Den nye ydelse er i modsætning til kontanthjælp ikke afhængig af, hvad ens ægtefælle tjener. Noget der ellers har betydet, at mange syge har stået helt uden indtægt.

Der er som nævnt heller ingen tidsfrist på ydelsen.