BeFunky-collage
Imran Rashid er læge, forfatter og debattør med mere. Han har sammen med PFA lavet kassen til højre. Foto: PR

Kaos på hjemmekontoret: Kendt læge vil hjælpe dig med denne lille kasse

27. jan 2021, 12:45
På hjemmekontoret hersker en strukturløs, grænseløs og uforudsigelig hverdag, der slider hårdt på vores mentale og fysiske helbred. Det har vi svært ved at gøre noget ved, men hjælp kan findes i et nyt hjemmearbejds-kit, lover kendt dansk læge og forfatter.

Hjemmearbejde. Åh, du som engang lød så dejlig bekvem og som lidt af en drøm for os, der kæmper med at få enderne til at mødes i en lidt for hektisk hverdag.

Men du viste dig som en værre én. Svær rigtig at lykkes med, og i bund og grund fyldt med afsavn og dårlige vaner. Og få af os orker dig sådan rigtigt, nu hvor vi har lært dig at kende.

I hvert fald hvis man skal tro knap tre ud af fire danskere i en undersøgelse foretaget under første nedlukning. Og tager man temperaturen på erhvervspsykologers erfaringer, så er der heller ikke meget optimisme at hente blandt danskerne.

Men hjemmearbejde er kommet for at blive. Det er sågar et stort fokus i OK21-forhandlingerne. Det kalder på løsninger for at få den nye virkelighed til at fungere. Et bud kommer nu fra den kendte danske læge, forfatter og debattør Imran Rashid.

LÆS OGSÅ: Er du gået kold i corona-hjemmearbejde? Her er et par gode råd

Han har udviklet et hjemmearbejds-kit, der skal hjælpe danskerne til at få bedre vaner på hjemmekontoret, for det er der i høj grad brug for, fortæller han.

- Vi begynder at se, at arbejdsmiljølovgivningen flytter ind i private hjem. Så arbejdspladserne ser også, at de er nødt til at hjælpe de ansatte i hjemmet, hvis de skal overholde loven og ikke forringe arbejdsvilkårene, siger Imran Rashid.

Struktur og forudsigelighed

Kittet - en kasse - indeholder forskellige værktøjer og produkter, der hver især gør det nemmere at planlægge en arbejdsdag og skabe de strukturer i en arbejdsdag, som ellers normalt automatisk sker på en arbejdsplads, men som nemt glemmes i hjemmet, hvor man er vant til at slappe af.

- Det handler om at skabe struktur og forudsigelighed i arbejdsdagen, for det er præcis det, vi har svært ved på hjemmekontoret. Når vi møder ind på en arbejdsplads, er det som at tegne efter en prik-til-prik-tegning. Det er ikke tilfældet, når vi er hjemme, hvor prikkerne let forsvinder, siger han.

Få skabt nogle rutiner og en genkendelighed. Planlæg din dag, og følg planen. Din arbejdsdag skal være som at følge en GPS, du selv har indstillet
Imran Rashid, læge og forfatter

Det gør, at vi bruger uforholdsmæssig mange mentale kræfter på bare at organisere en ganske almindelig arbejdsdag. Det koster, forklarer Imran Rashid.

- Den her grænseløse, strukturløse og uforudsigelige hverdag, hvor du ikke har den samme kontrol, som du plejer at have, øger risikoen for stress markant. Det er en massiv belastning psykisk, som kun forstærkes af, at det er på ubestemt tid.

Artiklen fortsætter efter billedet..

Herunder kan du se en illustration af kassen:

I kassen - der på låget siger 'åben mig op, det er tid til job' og på indersiden siger 'klap mig i, når du har fri' - finder man noget så simpelt som et planlægningsskema med tilhørende post-it-blokke til dagens opgaver, så den ansatte kan lave en udførlig plan for dagen.

Men kassen indeholder også andre ting. Blandt andet pauseaktiviteter. Som et æggeur, der holder styr på pauserne, en æske til at parkere mobilen i, når det er tid til fordybelse. Også et termokrus, der husker dig på, at du skal ud og gå en tur, er der blevet plads til.

En work-life-blender

Ifølge Imran Rashid handler det om work-life-balance, der i disse tider snarere er en work-life-blender, siger han og forklarer:

- Det går galt, når sofaen bliver til kontorbordet. Din hjerne forvirres simpelthen, fordi den ikke længere kan kende forskel på arbejde og fritid. 

Kassen er udviklet i samarbejde med PFA. De var oprindelig i gang med et samarbejde om at skabe værktøjer for virksomheder, der bygger på såkaldt nudging, hvilket går ud på at skabe små hentydninger på arbejdspladsen, som påvirker de ansattes adfærd.

Det er eksempelvis kalorietællere på trappen, så medarbejderne motiveres til at bruge trappen i stedet for elevatoren. Altsammen for at fremme sundheden. Men så kom corona.

- Det tvang os til et fokusskifte. Så vi kiggede på, hvad der presser medarbejdere, når de arbejder hjemmefra. Der kunne vi se, gennem undersøgelser og interviews, at struktur er en svær størrelse, som vi godt kunne arbejde med, siger Rikke Bay Haaber, der er chef for Strategisk Sundhed i PFA.

Ifølge hende tolker mange hjemmearbejde som en midlertidig ting. Men gør man det, så får man ikke indarbejdet de faste strukturer, der er en forudsætning for et godt arbejdsliv. Men også den generelle sundhed er et hovedfokus.

- Vi kan se, at en stor del ikke får gjort noget godt for deres egen sundhed, fordi det er svært at få struktur på hverdagen. Tingene flyder hurtigt sammen, siger hun.

Få skabt rutiner

Derfor håber hun, at hjemmearbejds-kittet, der ikke kun er forbeholdt PFA-kunder, vil nå bredt ud og bidrage til at få skabt et bedre arbejdsmiljø på hjemmekontorer overalt i Danmark.

Ifølge Imran Rashid er der ikke noget hokus-pokus ved kassen, som ifølge ham tager udgangspunkt i velkendte og udbredte råd og viden om godt arbejdsmiljø på hjemmearbejdspladsen. Den er derfor også blot et hjælpeværktøj.

LÆS OGSÅ: Coronakrisen har åbnet Birgittes øjne for hjemmearbejde: - Mit golf-handicap er blevet bedre

Lægen er da heller ikke bleg for at komme med hans bedste råd til de, der lige nu måtte sidde ved spisebordet og læse med.

- Få skabt nogle rutiner og en genkendelighed. Planlæg din dag, og følg planen. Din arbejdsdag skal være som at følge en GPS, du selv har indstillet. Planlæg også, hvornår du holder pauser, og hvornår arbejdsdagen slutter. Og husk så på, hvad der venter, når du har fri, så du har noget, at se frem til, siger han.