Tæt på verden: Den helt store katastrofe blev aflyst af regn

14. jan 2013, 10:03
Stigende antal fejlernærede børn syd for Sahara. Hver år dør 200.000 af mangel på mad. De fattige har ikke råd til dyre fødevarer.

De dystre forudsigelser om en kommende sultkatastrofe i Afrika syd for Sahara blev ikke virkelighed af flere grunde. Den vigtigste var, at der kom god regn i hele regionen, og at høsten har været rimelig god. En anden var det internationale samfunds massive indsats for at modvirke det værst tænkelige.

I den ultravarme Sahel region vil færre mennesker sulte i 2013. Det forventede antal, i henhold til FN, er “kun” 10,3 millioner i stedet for 18,7 millioner. Men antallet af fejlernærede børn vil stige til 1,4 millioner mod en enkelt million i 2012, oplyser IRIN News.

Den internationale indsats skaffede mange penge til fødevarehjælp, men langt mindre end behovet for indsats for sundhed og endnu mindre til skoler.

UNICEF og alverdens NGOer har dog nået at hjælpe 850.000 børn med mad i 2012. Antallet har aldrig været højere.

Afværget

FNs landbrugsorganisation FAO er lettet. Dansk Røde Kors skriver på sin hjemmeside, at et betydende bidrag er de 7,5 milliarder kroner, som internationale samfund bidrog med (Danmark gav 10,5 millioner).

“Vi glæder os over, at vi har været med til at forhindre den store katastrofe via de midler, vi har sendt af sted, og som danskerne har bidraget til at indsamle,”  siger generalsekretær, Anders Ladekarl.

De indsamlede midler er blandt andet gået til at uddele tørke-resistent såsæd og redskaber til at kunne dyrke markerne med. Derudover er der uddelt mad til tusindvis af børn og voksne – for eksempel har flere end 5.000 underernærede børn i Tchad fået madrationer bestående af sojablanding med sukker og olie.

Lige nu er der 400.000 internt fordrevne i Mali på grund af borgerkrigen og Røde Kors har afsat 1,5 mio kroner til indsatsen.

Permanent

Langt far alt er godt i regionen, der nærmest har en permanent ernæringskrise uafhængig af tørke og høst. Internationalt Red Barnet oplyser i henhold til BBC, at hvert år dør 200.000 børn af sygdomme relateret til fejlernæring. Sådan er det i et “godt” år.

Problemet for de umådeligt mange kronisk fattige i regionen er for eksempel udsving i fødevarepriser på grund af forsyningsvanskeligheder eller spekulation i priser. Selv om der er mad på markeder, har de fattige ingen penge til at købe for.

Lykkeligvis har det regnet i regionen, hvilklet betyder bedre græsning og mulighed for vanding af afgrøder. I begyndelsen af 2012 oplyste FAO, at produktionen af mad i regionen var faldet 26 procent og i Tchad og Gambia med halvdelen sammenlignet med 2011.

Lige nu

Det internationale samfund har etableret et særligt organ, der overvåger fødevaresituationen i Sahel. Netværket, der skal forhindre fødevarekriser (RPCA), mødtes tidligt i december for at gøre status. Regnen har været landbruget nådigt og har givet mere end gennemsnittet for mange tidligere år. Udbyttet af høsten er 18 procent bedre en gennemsnittet for de sidste 5 år.

Der er vand til kvæg alle vegne. Men regnen har også været unådig, idet der har været oversvømmelse langs floder i Niger, Nigeria, Benin, Senegal, Gambia og Tchad. Liv er gået tabt, infrastruktur er ødelagt og marker forsvundet. Der er trusler fra sværme af græshopper.

Katastrofen er således afværget af høst og hjælp, men regionens fattigste er forsat plaget af oversvømmelser, høje priser på mad, gæld, erosion og politiske kriser. Akut fejl- og underernæring rammer 10 procent af befolkningen og visse steder 15 procent, hvilket er over tærsklen for nødsituationer.

Trods udsigterne til god høst i 2012-13 regnsæsonen er priserne på mad godt nok faldet lidt, men da alle lagre er tomme, forventer krisebredskabet ikke at priserne falder særligt meget. Udgifterne til basal føde er stadig højere end de sidste fem års gennemsnit.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.