Bond-skuespiller er død

21. sep 2020, 17:55
Rollen som gal industrimand i James Bond-filmen "Moonraker" i 1979 blev Michael Lonsdales mest kendte.

Den fransk-britiske skuespiller Michael Lonsdale, som blev mest kendt som hovedskurk i James Bond-filmen "Moonraker", er mandag død, 89 år.

I Bond-filmen fra 1979 spillede Lonsdale over for Roger Moore. Han spillede industrimanden Hugo Drax, som planlagde at forgifte alle mennesker i verden for i stedet at befolke Jorden fra sin rumstation.

Lonsdale var som søn af en fransk mor og en engelsk officer tosproget. Han spillede over 200 forskellige roller på engelsk og fransk i sin karriere, som strakte sig over seks årtier. Han var med i talrige radio- og tv-produktioner.

Ud over sin rolle i en Bond-film vakte han opsigt i markante roller i "Sjakalen" i 1973, "Ronin" i 1998 og i "München" i 2005.

Han beskrev selv optagelsen af den franske dramafilm "India Song" fra 1975 som sin bedste. Her spillede han over for Delphine Seyrig, som han i alt indspillede seks film med. De to skuespillere var også sammen i flere teaterproduktioner.

Seyrig spillede i filmen en promiskuøs hustru til den franske ambassadør i Indien. Den var delvist baseret på Duras-romanen "Vicekonsulen".

Lonsdale havde roller i tre film, som blev nomineret til en Oscar for bedste film. Det var "Viljen til sejr" i 1981, "Resten af dagen" i 1993 og "München", som var instrueret af Steven Spielberg. "Viljen til sejr" vandt i kategorien.

Lonsdales familie flyttede til Marokko i 1939 og derfra til Paris i 1947.

/ritzau/AFP