demo_storstrom
Fagligt aktive har taget opstilling ved Storstrømsbyggeriet torsdag eftermiddag. Foto: Privat

Demonstrerer mod social dumping på milliardbyggeri: 'Vi vil blive ved med at slås'

18. feb 2021, 15:24
En håndfuld fagligt aktive havde torsdag eftermiddag taget opstilling ved Storstrømsbroen for at vise utilfredshed med 'horrible' forhold på det offentlige milliardbyggeri.

- I virkeligheden er det jo absurd at vi skal stå her igen, foran et offentligt finansieret byggeprojekt, som foregår under kummerlige arbejdsvilkår.

Sådan siger den fagligt aktive tømrer Brian Rünitz, initiativtager til den demonstration, der torsdag eftermiddag er samlet ved den skandaleramte Storstrømsbro.

LÆS OGSÅ: Minister bekræfter: Arbejdsulykker på milliardbyggeri holdt skjult

Den nye forbindelse mellem Sjælland og Falster, der ved færdiggørelsen bliver Danmarks tredjestørste bro, har været præget af en række sager om arbejdsforholdene, som medarbejdere har kaldt "livsfarlige" og "vanvittige"

Som Fagbladet 3F har afdækket, har Arbejdstilsynet 140 gange reageret med alvorlige påbud om livsfarligt arbejdsmiljø og brud på arbejdsmiljøloven siden byggeriets opstart i 2018.

Underbetalt arbejdskraft og fyrede tillidsfolk

Samtidig har anlægsprojektet, som er finansieret af 2,1 milliarder danske kroner, været under skarp kritik for at anvende underbetalt udenlandsk arbejdskraft. 

Og i øjeblikket kører der en sag i Arbejdsretten om to portugisiske bygningsarbejdere, der meldte sig ind i fagforeningen og stillede op som tillidsrepræsentanter - to dage senere blev de fyret.

LÆS OGSÅ: Bygningsarbejdere ville være tillidsfolk - så blev de fyret

Det er årsagerne til, at en håndfuld fagligt engagerede murere, tømrere og stilladsarbejdere i dag har taget opstilling ved byggeriet på Masnedø, som forbindelsen skal gå gennem.

- Vi møder først og fremmest op for at få kontakt med vores udenlandske kolleger her på byggeriet. De skal vide, at de ikke står alene, og at der er et stærkt fællesskab i fagforeningerne, der står bag dem. Her i Danmark har man ret til at stå i fagforening – uanset hvad ens arbejdsgiver mener om den sag, siger initiativtager Brian Rünitz og tilføjer:

- Men vi kommer også for at vise virksomhederne og politikerne, at vi ikke vil finde os i løndumping og livsfarligt arbejdsmiljø på endnu et offentligt finansieret byggeri. 

Pilen peger mod både virksomheder og politikere

I en henvendelse til A4 Arbejdsliv kalder initiativtagerne til protesten arbejdsvilkårene på anlægsprojektet for "horrible" og trækker tråde til metrobyggeriet, letbanen og andre offentlige bygge- og anlægsprojekter.

Håbet var, at Storstrømsforbindelsen ville skabe lokale arbejdspladser med gode løn- og arbejdsforhold, men i stedet er det blevet endnu et offentligt prestigeprojekt, som præges af livsfarligt arbejdsmiljø og social dumping, skriver de.

- Vi vil blive ved med at slås mod det her. Det er efterhånden hverdag i byggebranchen at vi ser udenlandske kolleger blive udnyttet. Det vil vi aldrig finde os i, siger tømreren Brian Rünitz. 

LÆS OGSÅ: Dansk firma bød på millionopgave – tabte til italienere

Byggekontrakten blev i 2017 vundet af et stort italiensk konsortium, Storstrøm Bridge Joint Venture, som er hovedentreprenør. Siden da har transportminister Benny Engelbrecht (S) og Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) flere gange været i samråd om projektet.

- Pilen peger både mod de virksomheder, der står for byggeriet, og de politikere, der endnu en gang vælger prisen som det vigtigste parameter, når de beslutter, hvem der skal stå for entreprisen af et så stort anlægsprojekt, siger Brian Rünitz.