unnamed__4_
Blev to portugisiske byggearbejdere fyret på grund af deres tilhørsforhold til fagforeningen 3F? Det skal Arbejdsretten nu tage stilling til. Foto: Kristoffer Nordskov

Demonstration foran Arbejdsretten: Raser over fyrede tillidsfolk

8. mar 2021, 08:46
Mandag morgen demonstreres der foran Arbejdsretten, mens et afgørende retsmøde om organisationsforfølgelse på et af tidens største offentlige byggerier går i gang.

Opdateret 13.58 med et afsnit om Lizette Risgaards udmelding om sagen.

Domingo Neto og Jorge Ca stillede op som tillidsrepræsentanter.

To dage senere blev de fyret fra deres arbejde på det statslige prestigebyggeri, der opfører den nye Storstrømsbro.

Blev de to portugisiske byggearbejdere fyret på grund af deres tilhørsforhold til fagforeningen 3F?

LÆS OGSÅ: Bygningsarbejdere ville være tillidsfolk - så blev de fyret

Det skal Arbejdsretten tage stilling til i dag. Og derfor er omkring 80 fagligt aktive mødt op foran retten mandag morgen.

- Vi står vagt om retten til at organisere sig og være fagligt aktiv. Vi ser igen og igen udenlandske kolleger på danske byggepladser, der ikke tør henvende sig til fagforeningen eller på anden måde arbejde for fair vilkår, fordi de bliver truet med fyring. Det er en udvikling, der er meget alvorlig og truer den danske model, siger Thomas Abildgaard Hansen, næstformand i 3F Sydsjælland.

'Der er noget galt i Danmark'

Forhandlerne for fagbevægelsen, anført af næstformand i 3Fs Byggegruppe Palle Bisgaard, ankommer og bliver modtaget med klapsalver, jubelråb og romerlys foran Arbejdsretten.

Der sker i øvrigt til tonerne af John Mogensens 'Der er noget galt i Danmark', der brager så højt, at en medarbejder fra et nærliggende kontor er ude og bede arrangørerne om at skrue lidt ned. 

Dagens retsmøde er det sidste i sagen, der føres af advokater fra Fagbevægelses Hovedorganisation på vegne af 3F. Det starter klokken 9.

Artiklen fortsætter efter billedet

- Man skal have frit valg og fri mulighed for at organisere sig i Danmark, siger FH-formand Lizette Risgaard. Foto: Kristoffer Nordskov

Udover medlemmer af 3F Sydsjælland, den lokale afdeling ved Storstrømsbroen, er der repræsentanter fra Stilladsarbejdernes Landsklub, Jord & Betonarbejderne København, Malernes Fagforening København, Snedker-Tømrenes Brancheklub København, Jernbanearbejdernes Landsklub og en hel del flere - repræsenteret ved røde faner og bannere.

Derudover er også formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard mødt op foran Arbejdsretten for at vise sin støtte.

- Jeg håber naturligvis, at der kommer et resultat, der vil anerkende det, der er vores synspunkt, nemlig at man skal have frit valg og fri mulighed for at organisere sig i Danmark, siger hun til A4 Arbejdsliv.

Hvad gør fagbevægelsen for at forhindre de mange skandalesager, der har været på statslige milliardbyggerier de eneste år?

- Jeg synes, at fagbevægelsen - som du kan se - gør rigtig, rigtig meget for at få arbejdsgiverne til at overholde de regler, som vi har, men også gør opmærksom på de kæmpe problemer, som vi ser mange steder, siger Lizette Risgaard.

Firma afviser organisationsforfølgese

De to fyrede byggearbejdere er medlemmer af 3F og har arbejdet på at organisere deres kolleger i det portugisisk ejede selskab New Building Services.

Den 10. december var der tillidsmandsvalg, hvor de to portugisere stillede op. Den 12. december blev de fyret på gråt papir og fik at vide, at de skulle være ude inden dagen var omme.

- Der kom en fra firmaet med en fyreseddel og krævede, at jeg næste dag skulle rejse hjem til Portugal. Han gav ikke nogen grund. Men jeg var ikke i tvivl om, at det skyldes, at firmaet så mig som en trussel, fordi jeg stillede spørgsmål til vores løn og sikkerhed og hjalp mine kolleger med at forstå det danske system, har 45-årige Domingos Neto fortalt til Fagbladet 3F.

Et klokkeklart eksempel på organisationsforfølgelse, mener 3Fs byggegruppe, der har rejst sagen.

LÆS OGSÅ: Striden der truer fagbevægelsens sammenhold

New Building Services, der er underentreprenør til det italienske konsortium Storstrøm Bridge Joint Venture (SBJV), har overfor Arbejdsretten afvist, at fyringerne har noget at gøre med medlemsskab af fagforeningen. 

Hos hovedentreprenøren har det tidligere lydt, at man ikke vil udtale sig, men understreget, at SBJV bestemt respekterer tillidsmandssystemet.

- Vi kan ikke udtale os om personsager, heller ikke hos en underentreprenør. Helt generelt nyder tillidsfolk en særlig beskyttelse på det danske arbejdsmarked, og det respekterer vi selvsagt, skrev pressetalsmand Christian Lemvigh i en mail til Fagbladet 3F.

Artiklen fortsætter efter billedet

Fagligt aktive foran Arbejdsretten i København. Foto: Kristoffer Nordskov

Offentligt finansierede skandalesager

Når denne sag i særlig grad får fagbevægelsen op i det røde felt, skyldes det blandt andet, at sagen er endnu en i en lang række sager om kritisable forhold på Storstrømsbyggeriet, der er et offentligt milliardprojekt,

Anlægsprojektet, der opfører den nye fire kilometer lange broforbindelse mellem Sjælland og Falster, har været i pressen på grund af 'livsfarlige arbejdsforhold' og fortiede arbejdsulykker.

LÆS OGSÅ: Minister bekræfter: Arbejdsulykker på milliardbyggeri holdt skjult

- Vi havde forventet, at byggeriet medførte en masse lokale arbejdspladser, siger 3F Sydsjællands næstformand Thomas Abildgaard Hansen.

- Sådan gik det desværre ikke. Til gengæld har vi fået livsfarlige arbejdsvilkår, og måske endda også en byggeplads hvor der foregår organisationsforfølgelse. Det er resultatet af, at politikerne igen har valgt det billigste tilbud, når der skal bygges offentlige anlægsprojekter, fortsætter han.

Domingo Neto og Jorge Ca, der kom til landet for at støbe jernarmering til Danmarks tredjestørste bro, har mistet både job og bopæl. De er nu hjemme i Portugal, mens de venter på, at sagen bliver afgjort.

Retsmødet er berammet fra klokken 9 til 17, men kan gå over tid. Derefter kan sagens dommer vælge at give en tilkendegivelse.

Den endelige domsafsigelse falder højst sandsynligt indenfor 14 dage.

FH-formand: Det kan sgu ikke være rigtigt

Det er ikke hver dag, at man ser dansk fagbevægelses absolutte topfigur "på gaden" til demonstration foran arbejdsretten.

Ifølge A4s oplysninger var arrangørerne uvidende om, at Lizette Risgaard ville dukke op og blev derfor glædeligt overraskede.

I et Facebook-opslag mandag eftermiddag skriver FH-formanden, at sagen for hende er helt principiel, da han handler om retten til at stå i fagforening.

- Sagen bliver kun endnu vigtigere af, at vi på flere store offentlige byggerier i årevis har oplevet elendige arbejdsvilkår og alt for mange sager herom. Undskyld mig, men det kan sgu ikke være rigtigt, at fællesskabets penge går til udenlandske virksomheder (eller danske for den sags skyld), som ikke kan finde ud af at overholde en overenskomst!!, skriver Lizette Risgaard og tilføjer, at hun vil følge sagen tæt.