42-årig kan idømmes op til otte års fængsel for seksuelle overgreb på 91-årig dement kvinde. Foto: Peter Bergman

Dement kvinde voldtaget på plejehjem

12. nov 2019
Bemandingen er ikke tilstrækkelig, mener Ældre Sagen i forbindelse med, at Retten i Odense skal tage stilling til et seksuelt overgreb på en 91-årig dement kvinde på et plejehjem.

Ifølge anklageskriftet i en sag, som tirsdag begynder i Retten i Odense, har en 42-årig mand gentagne gange forgrebet sig på en 91-årig dement kvinde.

LÆS OGSÅ: Danske rigmænd i skattefidus: Kræver minister ind i sagen

Anklagemyndigheden mener blandt andet, at manden har voldtaget kvinden samt tvunget hende til andet seksuelt forhold end samleje ved mindst tre lejligheder på et plejehjem i Odense, skriver TV 2/Fyn.

Kvindens tilstand beskrives som "mixed dement af svær grad". Det vil sige, at hun har symptomer fra flere demenssygdomme.

Peger på bemandingen

Konsulent hos Ældre Sagen Nina Bruun mener, at sagen taler ind i debatten om normeringer på danske plejehjem.

- Når en tiltalt i mindst tre tilfælde angiveligt har kunnet udnytte en borger, så peger det på en bemanding, som ikke er tilstrækkelig, siger Nina Bruun til TV 2/Fyn.

LÆS OGSÅ: Chok i 'Vild med dans': Dukker ikke op til finale

Ifølge TV 2/Fyns oplysninger er den tiltalte mand pårørende til en anden beboer på plejehjemmet og har ingen familiær knytning til sit offer.

Risikerer otte års fængsel

Manden er tiltalt efter straffelovens paragraf 218, der handler om "udnyttelse af en persons sindssygdom eller mentale retardering". Straffen er fængsel op til fire år.

Den 42-årige er desuden tiltalt efter paragraf 225, som handler om andre seksuelle forhold - blandt andet oralsex. Her er straffen op til otte års fængsel.

LÆS OGSÅ: Populær tv-vært afslører: Mit sværeste interview nogensinde