Særligt blandt ansatte i sundhedssektoren er mange på deltid. Det kan give nogle konsekvenser, hvis man er syg eller skal på barsel. Foto: Claus Bjørn Larsen / Ritzau Scanpix arkiv

Er du på deltid? Pas på, du ikke ryger i denne fælde

19. aug 2019
Hvis du er ansat på deltid og supplerer med ekstravagter, kan du komme i klemme, hvis du bliver syg.

- Det var et helvede at skulle ligge med knækkede hæle og brækket bækken og samtidig skulle tænke på det her.

Sådan lyder det fra Tina Kilde Johansen, som er social- og sundhedshjælper, og som måtte leve for 5.000 kroner i måneden, da hun blev sygemeldt efter en ulykke.

Læs også: Førtidspensionist: Jeg er blevet mødt med mistillid og stramninger

Hun var ikke opmærksom på, at hun kom i klemme, fordi hun på papiret var ansat til langt færre timer, end hun reelt arbejdede.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Cirka 400.000 danskere er ifølge tal fra Dansk Arbejdsgiverforening ansat på deltid uden samtidig at være studerende. Det har skabt debat om, hvorvidt det er frivilligt eller ej. Og at man skal være opmærksom på, at man som deltidsansat optjener mindre i pension.

"Mange tænker ikke over det"

Men det er ikke den eneste fælde, deltidsansatte kan falde i, advarer fagforbundet FOA.

Hvis man hører til de deltidsansatte, som supplerer med ekstravagter, så man reelt arbejder flere timer, end man på papiret er ansat til, kan man komme i klemme. Det er mange ikke klar over, ifølge Torben Hollmann, formand for FOA's social- og sundhedssektor. Her er deltidsansættelser ikke ualmindelige.

- Det er et problem, at nogle af vores medlemmer er ansat til deltid, men reelt arbejder fuldtid. Det har nogle konsekvenser, hvis man bliver syg eller skal på barsel. Mange tænker ikke over det, for man ved jo ikke på forhånd, hvornår man bliver ramt af sygdom, siger Torben Hollmann til A4 Nu.

Problemer i banken, i sygesengen og ved barsel

Problemet er, at hvis man bliver sygemeldt, får man kun løn for det timeantal, man på papiret er ansat til. Det samme gælder, hvis man går på barsel.

Skal man have sygedagpenge af kommunen, får man også kun hvad der svarer til det officielle timeantal. Det skete for social- og sundhedshjælper Tina Kilde Johansen, som var ansat på 20 timer og supplerede med ekstravagter. Først efter flere måneders bøvl og tovtrækkeri med kommunen blev hun sat op i ydelse.

Ansættelsesformen kan også have andre konsekvenser, som folk ikke overvejer. Det kan være sværere at få et lån i banken til for eksempel et hus, hvor banken typisk vil kigge på den officielle arbejdstid, da ekstravagter kan være svingende og usikre, forklarer Torben Hollmann.

Mange sosu'er er ikke klar over rettighed

Det er udspecificeret i sosu-overenskomsten, at man har ret til at blive sat op i tid, hvis der aftales fast merarbejde ud over en fuld kalendermåned. Altså, at man i mere end en måned reelt har arbejdet for eksempel 32 timer, selvom man kun er ansat til 20.

- Noget tyder på, at ikke alle medlemmer er klar over den rettighed, så vi har også et oplysningsarbejde. Men arbejdsgiver har også et ansvar for at overholde overenskomsten, siger Torben Hollmann.

Hvis man som deltidsansat kommer i klemme ved sygdom eller barsel, opfordrer FOA til at man kontakter sin fagforening. Det kan være hjælpsomt til at bevise, at der var tale om aftalt fast merarbejde, så medarbejderen har krav på en løn, der svarer til den reelle arbejdstid.