Del 3: Det må ikke gå ud over børnene!

3. sep 2009
Nu har ingen af dem et job! Junes mand, Henrik Menne, der selv blev fyret for et halvt år siden, frygter for hvordan, de kan få økonomien til at hænge sammen.

Det var en af Henrik Mennes tidligere kolleger på MAN Diesel, der ringede og fortalte, at hans kone, June, var blevet fyret.

Han skulle først møde klokken ni på sit HF-kursus, så inden biologitimerne begyndte, kørte han lige rundt om sin gamle arbejdsplads, hvor han blev fyret fra for et halvt år siden.

"Det er en kedelig dag. selvom vi havde ventet det," siger Henrik Menne, som gik fra på MAN Diesel for en måned siden.

Nu skal parret leve af to gange understøttelse, og selvom det var det, de oprindeligt havde sat deres økonomi efter, har flere år med god løn alligevel sat forbruget i vejret. Nu skal det ned igen.

Måske sælge bilen
 
"Det giver lidt omvæltning i økonomien. Mildest talt," siger Henrik Menne, vendelbo helt ind i hjertet.

"Måske må vi sælge bilen - jeg ved det ikke. Det skal ikke gå ud over min datters fritidsinteresser," siger han, mens han sidder på VUC i aulaen, hvor unge, der alle kunne være hans børn, går forbi.

Der er tre børn i Menne-familien: En datter på 21, der ikke bor hjemme, en søn på 19, der er i lære på den del af MAN Diesel, som ikke lukker, og en datter, som går i 6. klasse.

Det er hendes fritidsinteresser, Henrik Menne ikke vil skære ned på. Det er ridning og fodbold. Så ryger bilen først.
 
"Ikke pissegodt"
 
Egentlig skulle han sidde inde i et klasseværelse og have engelsk sammen med sine 29 klassekammerater - hvoraf to tredjedele af mellem 18 og 22 år - men han holder en lille pause.

Han ved ikke rigtigt, hvad han skal bruge sin HF til. Han er jo skibsbygger og har en netværksuddannelse.

Egentlig vil han bare gerne have et arbejde, men det er sådan cirka det sværeste at få i Frederikshavn lige nu.

"Jeg vil gerne dygtiggøre mig og lige tage en pause til at tænke over, hvad jeg skal. Jeg har ikke planlagt noget," siger han.

Som sin kone er han fyret for tredje gang og det er svært at være optimist: De ved begge, at de skal op på hesten igen, men som Henrik Menne siger:

"Det er ikke pissegodt. Dagen er lidt ødelagt."

faktaboks

Frederikshavn:

Man Diesel nedlægger motorproduktionen i Frederikshavn, og det betyder farvel til 341 timelønnede, oveni det farvel til de omkring 61 funktionærer, der blev fyret onsdag.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Produktionen stopper i juni 2010 og medarbejderne får en bonus på 60.000 kr., hvis de fortsætter frem til den dato.

I sidste uge sagde lysfabrikken Martin farvel til 140 medarbejdere, så det samlede arbejdsløshedstal for Frederikshavn nu er på vej mod de 3.000.

Der bor 23.500  i byen og 62.000 i hele kommunen.