Del 1: Jyder piber ikke

3. sep 2009
Tidligt om morgenen vidste June Menne endnu ikke, om hun blev fyret men hun var klar til kamp.

Det var endnu mørkt i villakvarteret i den nordlige del af Frederikshavn, da June Menne og hendes mand, Henrik, satte sig til morgenbordet. Ristet rugbrød, spegepølse og kommenost - men det er egentlig lidt ligegyldigt.

June Menne har arbejdstøjet på med MAN Diesel's logo placeret flere steder - Henrik Menne har en t-shirt på med MAN's logo. Han lagde arbejdstøjet for en måned siden og er kun stået op for at gøre sin kone selskab.

Han blev fyret i sidste runde, i februar, og skal først møde på HF klokken otte.

June Menne derimod er stadig ansat som smed på MAN Diesel - men over morgenkaffen ved hun ikke, om det er slut, når dagen er omme.

"Hver gang, der er massefyringer, bliver vi bombet tilbage her i Frederikshavn. Var krisen bare kommet fem år senere, havde vi været bedre rustet," siger June Menne og klapper hunden Musen, en amstaff, som kom ind i familien, da den ældste datter flyttede hjem efter et mislykket forhold for et par år siden.

Datteren er flyttet igen og venter barn, men Musen er blevet og har egen stol i villaen, som blev bygget i 1996.

"Hele området her blev udstykket i 80'erne, men lå dødt på grund af krisen. I 90'erne, da renten faldt, kunne vi så bygge hus heroppe. Vi var de første, der byggede, men førstesalen er stadig uudnyttet. Dengang lukkede Danyard, hvor vi begge var ansat dengang", siger June Menne.

"Så må vi klippe dankortet"

Parret gik fra en samlet løn på 700.000 til det halve - med fyringerne på MAN Diesel kan det samme ske i løbet af i dag.

"Vi kan klare os en periode på dagpenge. Det skal vi jo - så må vi klippe dankortet i stykker og hæve penge hver torsdag, så vi har til en hel uge," siger June Menne med en anstrøg af galgenhumor - men det er ikke sjovt.
Og få minutter efter siger hun: "Jeg føler afmagt. Vi har altid sagt, at vi skulle gå efter kvalitet frem for kvantitet. At det var et spørgsmål om at være bedre - men nu er det ikke nok længere."

Hun er den talende del af ægteparret - Henrik Menne er mere stille, men meningen er den samme:

"Det er ikke sådan pisseskægt."

Svigtet af politikerne

Kvart i seks er June Menne klar til at køre ned til MAN Diesel, hvor hun arbejder på første skifte.

Solen er ved at stå op, da vi kører afsted, og på vejen lader hun følelserne få frit løb.

Vreden over at blive svigtet af politikerne - især den lokalvalgte konservative Lene Espersen - står langt fremme hos den kvindelige smed.

Som i parentes bemærket ikke kunne drømme om at stemme på Espersen, født og opvokset som June Menne er hos Socialdemokraterne.

"Fyringerne i Frederikshavn var udmeldt før Lindø, men Lene Espersen havde mere travlt dernede. Kom dog ind i kampen! Hvis ikke hun var valgt heroppe, var hun aldrig blevet minister," siger June Menne - og stopper sig selv.

Er hun ved at blive for vred? Hun kigger på sjællænderen ved sin side og siger:

"Ja, normalt piber vi jyder ikke. Så når jeg taler sådan, er det fordi linjen er ved at køre ud."
 
Vi skilles på parkerings-pladsen, og June Laura Menne går ind på fabrikken. 

faktaboks

Frederikshavn:

Man Diesel nedlægger motorproduktionen i Frederikshavn, og det betyder farvel til 341 timelønnede, oveni det farvel til de omkring 61 funktionærer, der blev fyret onsdag.

Produktionen stopper i juni 2010, og medarbejderne får en bonus på 60.000 kr., hvis de fortsætter til den dato.

I sidste uge sagde lysfabrikken Martin farvel til 140 medarbejdere, så det samlede arbejdsløshedstal for Frederikshavn nu er på vej mod de 3.000.

Der bor 23.500  i byen og 62.000 i hele kommunen.