Defekt dansk udstyr kostede briter livet

17. sep 2008
Dansk udstyr, der skulle have forhindret, at en radiostyret vejsidebombe i Afghanistan kunne udløses, svigtede og kostede to soldater livet.

Episoden fandt sted sidste år i den afghanske Helmand-provins, hvor en 18-årig og en 23-årig britisk soldat blev dræbt, da deres køretøj blev ramt af en bombe.

Her havde den britiske bataljon sluttet sig til en konvoj med danske køretøjer i Lashkar Gah i den nordlige del af provinsen, fordi de britiske køretøjer havde ikke nok af det såkaldte ECM-udstyr.

ECM benyttes af koalitionsstyrkerne, fordi det forstyrrer de radiosignaler, som oprørerne i Afghanistan bruger til at udløse bomber med.

Derfor kørte de britiske køretøjer tæt på de danske køretøjer for at dække sig ind, skriver avisen The Independent.

"Alle enhederne brugte dansk ECM. Det var standard procedure, da jeg ankom til Afghanistan. Vi fik at vide, at der ikke var tilstrækkelig ECM-ressourcer til alle (britiske, red.) køretøjer. Jeg er ret sikker på, at næsten alle de danske havde ECM," sagde løjtnant Jack Bellfield, den britiske gruppefører, ifølge avisen under høring om episoden for nylig.

De britiske soldater i køretøjet var dog ikke klar over, at danskernes ECM-udstyr havde fået en defekt undervejs og således ikke kunne yde beskyttelse.

"Jeg blev først bagefter klar over, at danskernes ECM var defekt," forklarer Bellfield.

Episoden er nu genstand for en debat om de britiske styrkers udstyr. En ECM-ekspert, Adrian Hyncica, udtaler i en henvendelse til forsvarsministeriet, at de britiske styrker har svært ved at vide, om de er inden for en radius, så de er dækket ind af andres udstyr.

Derfor mener han, at alle britiske køretøjer bør have ECM som standard.

/Newspaq/

faktaboks
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her