Mette Østergaard er chefredaktør på Berlingske og delemor til to små børn. Det kunne hun ikke være uden en au pair, siger hun. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Debattør revser chefredaktør: Drop au pairen og gør som feministerne

19. dec 2019, 21:46
Au pairs kan ikke løse manglende ligestilling mellem kønene. Det mener debattør og kønsekspert i Oxfam IBIS, Emma Holten.

Au pair-debatten raser efter udlændinge og – integrationsminister Mattias Tesfaye mandag varslede et muligt opgør med au pair-ordningen. Mette Østergaard, der er chefredaktør på Berlingske, sagde i DR-programmet Deadline, at uden en au pair kunne hun ikke varetage sit job samtidig med, at hun er delemor til to små børn.

Men debattør og kønsekspert hos Oxfam IBIS Emma Holten mener, det er helt forkert at blande ligestilling ind i au pair-debatten.

LÆS OGSÅ: H&M-chefer samlede på medarbejderes sexoplysninger

- Debatten om brug af au pairs i Danmark har handlet om danske kvinders muligheder for at gøre karriere. Og deres muligheder er ringere end mænds. Det skyldes blandt andet, at kvinder hver dag i gennemsnit arbejder en time mere end mænd i hjemmet med omsorgsarbejde. Den ulighed er strukturel og skal ikke symptombehandles med lovliggjort, underbetalt arbejdskraft fra verdens fattigste lande, siger hun til Netavisen Pio.

Hun mener, at lederjobs er indrettet til mænd, der har en kone, der får alt andet til at fungere. Og det er det, der skal gøres noget ved blandt andet ved at ændre på strukturerne i samfundet:

- Løsningen er ikke at hente underbetalt arbejdskraft fra udlandet - hvilket også kun er en mulighed for de allerrigeste. I stedet skal vi indrette et arbejdsmarked, så der er ordentligt tid til omsorg, for der skal stadig besvares beskeder på Intranet og vaskes tøj, siger hun til netavisen.

LÆS OGSÅ: Nu blander Pia K. sig -Lad ham dog være

I stedet for at lade au pairs løse et ligestillings-problem, foreslår Emma Holten, at Mette Østergaard går på barrikaderne, hvis hun ønsker politiske forandringer.

- Hun skal gøre det, som feminister altid har gjort, hvilket er at lave politisk aktivisme for de forandringer, man ønsker i samfundet.