Forbundsformanden for DSU opfordrer regeringen til at sætte fokus på forringelsen af dagpengenes værdi

Formand: Efter tilbagetrækning venter dagpengene

7. jan, 06:46
Den fleksible arbejdsmarkedsmodel, der hyldes skåltaler på tværs af det politiske spektrum, er ved at blive smadret af politikernes manglende vilje til at stoppe dagpengenedskæringerne, lyder advarslen fra DSU's forbundsformand Frederik Vad Nielsen.

VI VED IKKE endnu om foråret og sommeren byder på regn eller sol – men den politiske vejrudsigt er klar fra den socialdemokratiske regerings side: Tilbagetrækning står på dagsordenen. En model for værdig tilbagetrækning til slidte lønmodtagere skal på bordet, og partierne rundt om regeringen skal gøre deres stilling op.

LÆS OGSÅ: Formand: Løkke og Efterløns-slagterne kan slå til igen!

Endelig får vi et forhandlingsforløb på Christiansborg, der handler om at udvide sikkerhedsnettet under mennesker, frem for et forhandlingsforløb, som handler om at skære (endnu) en skive af velfærdsstaten.

Min generation og dem, der kommer efter, skal opdrages til at bakke op om et solidarisk system – indtil videre har fællesskabet opdraget os til det modsatte
Frederik Vad Nielsen, forbundsformand DSU

ALLE GODE kræfter skal sættes ind på at få det til at lykkes i et politisk klima, hvor et eller flere af de asociale partier desværre er nødt til at stemme en forhandlet model. Enten skal Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti eller Venstre slæbes til truget – og det kan godt blive svært. Fælles for de partier er, at de altid har været parate til at svinge kniven over dagpenge og efterløn. Nu skal de overtales til at vise solidaritet med mænd og kvinder, der har været på arbejdsmarkedet, siden de var 16-17 år gamle. Det bliver en svær opgave for regeringen.

LÆS OGSÅ: Ansatte fanget i dagpengefælde: Massivt pres på minister

MEN DESVÆRRE forsvinder de komplicerede opgaver ikke med en aftale om værdig tilbagetrækning. For bagefter venter der er en kæmpe diskussion om fremtiden for vores solidariske og tryghedsskabende dagpengesystem, som ikke kan tåle at blive ignoreret i det nye årti vi har taget hul på. Situationen er lige så klokkeklar som den er alarmerende: I 1980 udgjorde dagpengesatsen 63 procent af gennemsnitslønnen i industrien – i dag er det kun 47 procent. Og ifølge Det Økonomiske Råd vil det tal være reduceret til 44 procent i år 2025. Siden 1990’erne er dagpengene langsomt blevet udhulet, og den udvikling accelererede med skattereformen fra 2012, der betød at reguleringen af dagpengene ikke følger med lønudviklingen. Reaktionen fra 400.000 danskere har været at tegne en privat lønforsikring, og ASE har senest rakt hånden ud til de mest velbjærgede, ved at tilbyde dem en lønforsikring helt uden om a-kassesystemet.

ALT I ALT står vi i en uholdbar situation. Den fleksible arbejdsmarkedsmodel, der hyldes skåltaler på tværs af det politiske spektrum, er ved at blive smadret af politikernes manglende vilje til at stoppe dagpengenedskæringerne. Udviklingen kan kun vendes, hvis regeringen tager opgaven på sig.

Enten skal Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti eller Venstre slæbes til truget – og det kan godt blive svært. Fælles for de partier er, at de altid har været parate til at svinge kniven over dagpenge og efterløn
Frederik Vad Nielsen, forbundsformand DSU

Vi har brug for at få skabt et politisk flertal for at få stoppet den årlige udhuling af kompensationsgraden. Det er første skridt. Derefter skal der lægges en langsigtet plan for at få genoprettet dækningen, så almindelige lønmodtagere ikke skal halveres i indtægt, fordi de er så uheldige at blive arbejdsløse. Sideløbende skal der tages yderligere initiativer for at styrke den fremtidige opbakning til det kollektive dagpengesystem – f.eks. ved at halvere a-kassekontingentet for unge under 25 år. Min generation og dem, der kommer efter, skal opdrages til at bakke op om et solidarisk system – indtil videre har fællesskabet opdraget os til det modsatte.

VED SIDSTE folketingsvalg bakkede danskerne op om det håb, der lå i at sikre værdig tilbagetrækning for slidte lønmodtagere. Ved næste folketingsvalg bør regeringen vække et dagpenge-håb til live, som det næste skridt i retning af at genoprette vores velfærdssamfund. Konsekvenserne begynder nemlig at være mærkbare derude – og hvis et økonomisk tilbageslag når at ramme os inden næste folketingsvalg, er jeg overbevist om at det vil være et centralt krav fra vælgerne på valgdagen.

LÆS OGSÅ: Formand: Hit med pengene og hold kæft!

Så kære regering: Lad os hjælpe hinanden med at komme i mål med den værdige tilbagetrækning. Og selvom det er nemmere sagt end gjort, så lad os forberede os på den livskamp for det kollektive og solidariske dagpengesystem, der venter på den anden side. Vi har nemlig ikke andet valg, hvis vi ønsker at efterlade en fleksibel og tryg arbejdsmarkedsmodel til fremtidens generationer. Tiden er nemlig knap.