Debat: Flere sygeplejerskestuderende kræver nye investeringer

26. jul 2019

Lad os begynde med det positive. Optaget på sygeplejerskeuddannelsen er steget med syv procent. Både i gennemsnit på landsplan og her på Københavns Professionshøjskole, hvor vi fredag har tilbudt 1.199 ansøgere en studieplads på sygeplejerskeuddannelsen. Det er en stigning på 85 studerende i forhold til sidste studieår.

LÆS OGSÅ: Hollywood-stjerne hylder danske sygeplejersker: Jeg er ekstremt taknemmelig

Vi har netop hævet dimensioneringen på vores sygeplejerskeuddannelse med 60 studerende, fordi der mangler sygeplejersker i sundhedsvæsenet. Og den mangel bliver kun større, fordi antallet af ældre over 85 år stiger med 60 procent frem mod år 2030. Derfor er det glædeligt, at uddannelsen stadig er så populær og ansøgertallet stadig så højt, at vi kan fylde pladserne op med kvalificerede studerende.

Det er værd at fremhæve, at vi uddanner sygeplejerskerne sammen med kommuner og regioner. Hele 43 procent af uddannelsen forgår i praksis. Så kvaliteten skal være i top – både i den teoretiske del på Københavns Professionshøjskole og i praktiske del på hospitaler og i kommuner.

Så langt, så godt. Men det kræver hårdt arbejde at fastholde kvaliteten og samtidig øge optaget, når der er pres på ressourcerne. Derfor peger pilen nu på de politikere på Christiansborg, der under valgkampen talte om, at der skulle investeres mere i uddannelse. At der skulle ansættes flere sygeplejersker på landets sygehuse og uddannes flere sygeplejersker fra landets professionshøjskoler.

Vi kan og vil gerne styrke kvaliteten i uddannelsen og levere mere af det, som sundhedsvæsenet efterspørger – nemlig nyuddannede sygeplejersker med bedre praktiske færdigheder. Det kræver, at vi i samarbejde med praksis får bedre muligheder for at forberede de studerende, inden de kommer i praktik, og bedre muligheder for at de studerende træner og øver i praksislignende miljøer. Så kan vi nemlig lette presset lidt fra de sygeplejersker, som både skal passe og pleje patienterne samt være med til at uddanne de studerende.

Sandheden er, at vi står ved i skillevej på sygeplejerskeuddannelsen. Omprioriteringsbidraget har haft mærbare konsekvenser. Vi har skåret ned på feedback, omlagt undervisningen til større undervisningshold og reduceret i antallet af timer med flere undervisere. Men vi vil langt hellere give flere timer i mindre hold, hvor de studerende har bedre muligheder for at træne og øve.

Det er dyrt. Man kan ikke arbejde med simulationstræning i store grupper med over 40 studerende på et hold. Det kan kun lade sig gøre med flere undervisere. Man er også nødt til at have de rigtige faciliteter med avanceret udstyr og mulighed for at inddrage rigtige patienter.

Så hvis vi skal sikre et fortsat øget optag på uddannelsen – samt fastholde de studerende fra start til slut – så kræver det en langsigtet investeringsplan for hele uddannelsesområdet. Med særligt fokus på de uddannelser, som man politisk har valgt at prioritere de kommende år. Og her bør sygeplejerskeuddannelsen altså stå blandt de forreste i køen.