Steen Nielsen (t.v.) fra Dansk Industri og Karsten Hønge fra SF har vidt forskelligt syn på, hvor meget pres man skal lægge på jobcentrene for at få kontanthjælpsmodtagere i job. Foto: Hans Søndergård/DI og Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Dansk Industri: De svageste ledige SKAL være parate til at tage job

17. sep 2019
Dansk Industri vil presse jobcentrene til at skrue bissen på over for de svageste ledige på kontanthjælp. Fra nu af skal kontanthjælps-modtagerne anses for at være parate til at tage et job. Hvad F... ved DI om socialpolitik, lyder det fra Karsten Hønge (SF).

”Kontanthjælpsmodtagere skal som udgangspunkt klassificeres som jobparate.”

Sådan lyder et af udspillene fra Dansk Industri (DI) i den nye 2030-plan 'Sammen skaber vi grøn vækst'

Organisationen vurderer, at blandt de personer, som har været på kontanthjælp i mere end to år, er det kun lidt over hver tiende, som med de nuværende regler bliver vurderet som jobparate. 

LÆS OGSÅ: Dansk Industri vil skabe tusindvis af job

- Vi har en fornemmelse af, at der er nogle, som i virkeligheden bliver opgivet af systemet, men som, hvis man gør sig lidt mere umage og styrker indsatsen, godt kan få sig et arbejde, siger arbejdsmarkedspolitisk chef i DI Steen Nielsen til A4.

Vi har en fornemmelse af, at der er nogle, som i virkeligheden bliver opgivet af systemet
Steen Nielsen, arbejdsmarkedspolitisk chef i DI

Inspirationen kommer direkte fra indsatsen over for flygtninge, hvor man i 2016 besluttede, at de som udgangspunkt skulle klassificeres som jobparate og have en indsats, som var direkte jobrettet.

Indtil da havde man nærmest sagt fra starten af, at flygtninge ikke kunne klare sig umiddelbart på det danske jobmarked. Nu vendte man så at sige bøtten rundt. Altså så man fra deraf valgte at tro på, at flygtninge - trods ofte manglende dansk-kundskaber og kulturforståelse - godt kunne arbejde på en dansk arbejdsplads fra dag ét. 

Det førte til, at to ud af tre nu bliver klassificeret som jobparate. Før var det kun hver tolvte. 

- Det har været en kæmpe succes, og det er den tankegang, vi synes burde udbredes, siger Steen Nielsen.

Hvad Fanden ved DI om socialpolitik? Det er en arrogance og en hån mod mennesker at sidde der ved sit skrivebord i København og tro, man ved bedre
Karsten Hønge (SF), beskæftigelsesordfører

Siden 2016 er andelen af flygtninge i beskæftigelse - tre år efter ankomsten - steget til det dobbelte fra cirka én ud af fem til nu to ud af fem. 

SF'er vender tommelen ned

Hos SF’s beskæftigelsespolitiske ordfører Karsten Hønge får forslaget fra Dansk Industri ikke ligefrem en begejstret modtagelse.

- Hvad Fanden ved de om socialpolitik? Det er en arrogance og en hån mod mennesker at sidde der ved sit skrivebord i København og tro, man ved bedre. Vi må stole på, at de mennesker, der arbejder på jobcentrene, gør deres arbejde, siger Karsten Hønge til A4 Nu.

Hos Dansk Industri understreger Steen Nielsen, at man godt er klar over, at det ikke er alle kontanthjælpsmodtagere, der umiddelbart kan få et job, fordi der kan være mange andre problemer end arbejdsløshed - såsom misbrug, langvarig sygdom eller andet. 

- Det er ikke et ønske, at nogen skal i job, som ikke kan klare et job. Det har virksomhederne heller ikke en interesse i, siger Steen Nielsen.

Men DI vurderer, at det snarere er tre ud af ti - i stedet for én ud af ti - af de langvarige kontanthjælpsmodtagere, som bør vurderes som jobparate, og fastholder, at det bør være udgangspunktet for vurderingen. 

Selv om Karsten Hønge mener, det er den forkerte medicin, så deler han målet om, at alle, som er i stand til det, skal i job. Og han vil også godt medgive, at der er brug for en mere ensartet indsats i kommunerne. 

- Der er meget stor forskel på kommunerne, også på kommuner, som ligger tæt på hinanden og har de samme vilkår. Og der vil vi gerne være med at gøre en indsats, siger Karsten Hønge.

- Men at bare gøre det automatisk skræmmer mig. Der er vel en grund til, at folk er klassificeret, som de er.

Tiltag kan betale til grøn omstilling

Den nye plan fra DI - Sammen skaber vi grøn vækst - handler meget om klimavenlig vækst og grøn omstilling, som DI ikke tidligere har haft som et hovedmål. Men længere nede indeholder den også en række konkrete forslag, som skal få flere på overførselsindkomst ud i arbejde – noget DI længe har presset på for. Alligevel hænger det sammen med den nye profil, fordi flere i arbejde er en forudsætning for finansiering af omstillingen. 

- Fra vores side er det nogle fornuftige ting at gennemføre, fordi det bliver muligt at gennemføre nogle andre ting, hvad end det er grøn omstilling, et løft i uddannelserne eller investeringer i infrastruktur, siger Steen Nielsen.

Ud over en ny tilgang til kontanthjælpsmodtagere peger planen også på andre tiltag som:

  • Nemmere adgang for udenlandsk arbejdskraft
  • Bedre indsats over for unge ledige
  • Færre deltidsjob og flere fuldtidsjob i det offentlige
  • Afskaffelse af modregning af lønindkomst i folkepensionen for pensionister, som bliver ved med at arbejde. 

Forslaget om at vurdere kontanthjælpsmodtagere som jobparate vurderes at få det, som svarer til 1.800 fuldtidsbeskæftigede flere i arbejde. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her