Tæt på verden: De ryger en stor som protest

15. jul 2011, 13:00
Tobak slår seks millioner mennesker ihjel i år. Epidemien vokser, siger WHO. Indonesien er afhængig af tobak på flere måder.

Tobaksbønder i Indonesien er rasende over et nye rygeregler, der skal forbyde annoncering for cigaretter og industriens sponsorering af events. Hertil kommer grafiske advarsler om sundhedsfarer på pakkerne og forbud imod rygning i det offentlige rum.

Indonesien er verdens tredjestørste forbruger af tobak og en tredjedel af befolkningen over 10 år ryger gennemsnitligt 12 smøger om dagen.

FNs sundhedsorganisation WHO karakteriserer rygning som en global epidemi. I år slår tobak næsten seks millioner mennesker ihjel. Over fem millioner er rygere, ex-rygere eller tobaks-tyggere og over 600.000 har været udsat for røg.


Af verdens en milliard rygere bor 80 procent i fattige eller mellemindkomst-lande, og halvdelen af dem forventes at dø af de sygdomme, som rygning medfører.

Drejer sig om penge

Epidemien af tobaksmisbrug vokser på grund af tobaksindustriens markedsføring af de vanedannende cigaretter i lande, hvor befolkningsvæksten er stor og hvor folk ikke kender til rygnings skadelige virkninger.

Rygning er ganske almindeligt i Indonesien. En pakke cigaretter koster fem kroners penge, men er alligevel i henhold til lokale undersøgelser det næststørste emne på fattige familiers budget efter mad.

Tobaksindustrien sponserer koncerter, og teenagere får udleveret cigaretter ved indgangen til en koncert. Forældre giver cigaretter til småbørn for at holde dem rolige. Overalt er der reklamer for tobak. Rygeregler overholdes ikke.

Video om den 2 årig indonesisk dreng Aldi, der ryger 40 smøger om dagen.


Flere af Indonesiens tobaksfabrikker er ejet af amerikanske Philip Morris International og British American Tobacco. Industrien betaler trods billige produkter små 40 milliarder kroner i landets statskasse.

Landets er verdens tredjestørste forbruger af tobak. Og tusinder af mennesker har arbejde i industrien.

[pagebreak]Tobak er sundt

I henhold til nyhedsbureauet AFP tilbyder den lovlige klinik Griya Balur i Jakarta behandling for Cancer, autisme og lungeemfysem med ”hellige cigaretter” tilsat ”nanoteknologi”, hvor røgen pustet med et rør i patienternes lunger slipper frie radikaler løs og kurerer sygdommen.

Patienterne får også pustet røg i ører og næse og behandleren holder et glas med aspirin over det højre øje. Dr. Gretha Zahar, klinikkens ejer, påstår at have behandlet 60.000 patienter i sin karriere.

Lægen har en doktorgrad i nanokemi og påstår, at røgen fra hendes ”hellige cigaretter” kan uddrive det skadelige kviksølv fra patienternes kroppe og dermed kurere sygdomme. Dr. Zahar mener ikke der er brug for videnskabelige studier af hendes metode.

Video fra TV-stationen Al Jazeera på engelsk om klinikken

 

Ved en offentlig høring om loven, der vil erklære tobak for vanedannende og skadelig, erklærede professor Aris Widodo fra et universitet i Østjava, at han aldrig har hørt om nogen, der er døde af rygning.

Faktisk mener farmakologen Widodo, at rygning er sundt. ”Rygning kan fjerne anspændthed, skærpe koncentrationen og dulme nerver. Et billigt alternativ til dyr medicin som Valium,” sagde han.

Det tager anslået 25 år fra en ryger begynder til relaterede sygdomme som kræft og hjertekarlidelser slår igennem.

[pagebreak]Økonomisk ruin truer

De demonstrerende bønder er overbevist om, at de vil miste deres udkomme, hvis de bliver tvunget til at ophøre med at dyrke tobak. Frygten er velbegrundet, idet rygning er så udbredt.

Udover de store internationale koncerner er der 3.000 nationale tobaksfabrikanter. I øvrigt ryger mange indonesere ikke traditionelle cigaretter med kreteks, som indeholder krydderiet nellike.

Verdensbanken har studeret alternativer for de små indonesiske bønder, der lever af tobaksdyrkning. I 2005 kunne man således dokumentere, at dyrkning af chili, kartofler, appelsiner og visse lokale produkter kan være ligeså profitable.

Imidlertid mangler der penge til at omlægge produktion og vished om, at et mindre lokalt marked vil holde ligeså sikkert som tobakken.

Global kontrol

Mere end halvdelen af verdens befolkning lever i lande, hvor der er kommet restriktioner på rygning. Det betyder, at 3,8 milliarder mennesker nyder i det mindste en enkelt form for beskyttelse, oplyser FNs sundhedsorganisation WHO.

FN har siden 2005 forsøgt at bekæmpe misbrug af tobak og har fået 170 lande til at skrive under på, at de vil gerne gøre noget. Antallet af lande, der advarer imod misbrug på cigaretpakkerne er fordoblet. 23 lande har kørt mediekampagner imod misbruget.

Indonesien er ikke et af de lande, der har skrevet under på WHOs kampagne imod rygning. Industrien er særdeles aggressiv i sin markedsføring. En Euromonitor erhvervsrapport for investorer om tobaksindustrien i Indonesien fra 2010 forudså, at markedet vil vokse trods advarsler og lovgivning.

”Regeringen er afhængig af indkomster fra tobaksindustrien og forventes først at tage sig af sundhedsspørgsmålene omkring 2015,” hed det.

I en rapport fra the British Medical Journal i 2000 anslog forskerne, at 10 millioner mennesker vil dø af tobak om året i 2030. I det 20. århundrede har sammenlagt 100 millioner mistet livet som følge af rygning og tygning af tobak.

De aktuelle trends for rygere taget i betragtning vil antallet blive en milliard ved udgangen af 21. århundrede.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.