Tæt på verden: De rige kører klatten i asiatisk erhvervsliv

28. jan 2013, 16:10
De vigtige beslutninger i asiatiske firmaer træffes ofte over en familiemiddag snarere end i deres bestyrelser.

De asiatiske aktiemarkeder er domineret af enkeltpersoner og deres familier, der håndterer enorme finansielle ressourcer uigennemsigtigt. Adskillige virksomheder har kun en brøkdel af deres aktier til frit salg og har overladt kontrollen til såkaldte strategiske investorer.

Når vigtige beslutninger skal træffes i asiatiske firmaer sker det ret ofte ved familiemiddage snarere end i deres bestyrelser.

Kapitalforvalterne i en storbank som Nordea er ude i en ganske anden form for analyse, når de handler med Asien og ikke med vestlige virksomheder. Omkring 30 procent af de asiatiske firmaer har mindst to familiemedlemmer i bestyrelserne.

Over 40 procent af gangene har disse strategiske investorer slet ikke firmaets interesser som første prioritet.

Ingen åbenhed

Advarslen om, hvordan asiatiske firmaer og investeringer foregår i det virkelige liv, kommer fra Antti Savilaakso fra Nordea. Forholdene er noget helt andet end i nordisk sammenhæng, fastslår han. I Norden er investorerne hel- eller halvoffentlige som f.eks. pensionskasser.

Ikke alene er det de rige familier, der bestemmer over mange virksomheder, men de sidder samtidig i de organer, der laver reglerne for adfæren på markedet. Forholdene er forbedret i Singapore og Hong Kong, men så langt fra alle steder.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.