De populære får jobbet frem for de dygtige

15. feb 2010
Uden vennekreds intet job. Firmaerne bruger netværket, når de ansætter. De vil nemlig hellere have de behagelige end de fagligt dygtige.

Selv om du er den dygtigste, så riskerer du alligevel at havne bagerst i jobkøen. Årsag: Du har de forkerte venner. For firmaer burger i høj grad netværk, når de ansætter nye medarbejdere, konkluderer to arbejdsmarkedsforskere i bogen "Ledighedsparadokset".

"Firmaer i alle brancher ansætter gerne vennen til den bedste medarbejder eller den vellidte kollega­ fra direktørens tidligere arbejdsplads. Dermed har disse personer en fordel frem for den fagligt dygtige med det dårlige netærk, og dermed får de nemmere job," siger Ph.d.-stipendiat Jacob Jepsen Pedersen, som er arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet og en af de to forfattere til bogen.

Spiller på det sikre kort

37 procent af ansatte får job gennem networking, mens 61 procent af virksomhederne bruger networking, når de ansætter, fremgår det af "Ledighedsparadokset". 39 procent af firmaerne er til gengæld villige til at slække på de faglige krav til en medarbejder, mens blot 16 procent er villige til at se stort på de personlige kvalifikationer hos en ansøger.

Firmaerne bruger netværk, fordi de på den måde er sikre på at få en medgørlig medarbejder. Ansatte vil nemlig ikke risikere deres eget job ved at anbefale en ven, der er for besværlig.

"Virksomhederne vil have den stabile arbejdskraft, der altid møder op, som kommer ud af det med de andre, og kan sikre at firmaet har en stabil og pålidelig produktion," siger Jacob Jepsen Pedersen.

Går glip af de originale

Men ulempen ved at ansætte folk via de ansattes netværk eller lederens eget netværk er, at virksomhederne kan gå glip af meget dygtige og fagligt kompetente medarbejdere.

"Virksomhederne ved selvfølgelig, hvad de får ved at ansætte via netværket, men de ved til gengæld ikke, hvad de går glip af. Det kan godt være et problem for f.eks. en virksomhed, der lever af at være innovativ," siger Jacob Jepsen Pedersen.

Risikerer langtidsledighed

Desuden går tendensen ud over dem, der har sværere ved at opbygge netværk.

"Der er en restgruppe, som står dårligere i jobkøen, fordi de ikke har så godt et netværk. De risikerer at ende i en ond cirkel af ledighed, fordi firmaerne også begynder at se bort fra dem, når de har været ledige i mere end ca. seks måneder," siger Jacob Jepsen Pedersen.

Netværket er en faglig kvalifikation

Dansk Erhverv erkender, at mange firmaer ansætter via netværk, og at det ikke altid er en fordel. Men chefkonsulent i HR Ulrik Schultz Brix påpeger også, at det kan være en fordel, at ansætte via netværk, hvis man gør det på den rigtige måde.

"Firmaerne får færre ansøgere i spil. På den anden side kan det være et godt kvalitetsstempel og en sikkerhed for stabilitet. Og i nogle brancher kan det være en direkte faglig kvalifikation, at ansøgere har et godt netværk. Der er det selvfølgelig godt at ansætte via netværk," siger Ulrik Schultz Brix chefkonsulent i HR hos Dansk Erhverv.