De kloge dropper provinsen

1. nov 2011
Jurister og økonomer nægter at arbejde i udkantskommunerne. Faktisk vil de hellere til udlandet, viser rundspørge. Djøferne må længere ud på landet, siger forsker.

Hellere udlandet end Udkantsdanmark.

Sådan svarer de fleste medlemmer af juristernes og økonomernes fagforbund, DJØF, når de bliver spurgt, hvor i landet de kunne forestille sig at arbejde.

Alle andre områder end København og Nordsjælland er således mindre populære for djøf'erne end eksempelvis England, USA og Kina.

Det viser en rundspørge blandt 1.135 medlemmer af fagforeningen.

Tallene er udtryk for en stor mangel på mobilitet, siger lektor Klaus Lindegaard, der har forsket i arbejdskraftens mobilitet ved Syddansk Universitet.

Både gadelys og asfalt i Thisted

Det billede genkender erhvervschef i Thisted Kommune, Flemming Toftdahl-Olesen, der i næste uge får en gruppe arbejdsløse akademikere fra Aalborg på besøg.

”Vi vil vise, at der både er gadelys og asfalt i Thisted,” siger han.

”Det er svært at trække højtuddannede til området. Ikke kun djøf'ere, men akademikere generelt. Det er et problem, fordi vi har brug for dem, blandt andet i den offentlige administration,” siger Flemming Toftdahl-Olesen.

Han henviser til en episode, hvor arbejdsløse akademikere fra Aalborg var på besøg i området og besøgte blandt andet virksomheden Oticon, der producerer høreapparater.

”De fik at vide, at der var gode jobmuligheder - hvis de søgte hos Oticon, ville de være ret sikre på et jobtilbud. Men der var ingen, der søgte. Hellere ledig i Aalborg end i job i Thisted,” siger han.

Lektor: De må længere ud på landet

”Det er beskæmmende, at akademikere foretrækker at tage til Amerika eller Asien frem for at komme rundt i Danmark. Det er med til at forstærke den udtømning af udkantsområderne, der allerede er i gang,” siger han.

Han henviser til, at det i mange udkantskommuner er svært at rekruttere højtuddannet arbejdskraft. Det betyder blandt andet, at kommunerne går glip af de skatteindtægter, der er forbundet med højtuddannet arbejdskraft.

”Djøf'erne må længere ud på landet,” siger Klaus Lindegaard.

Han mener, at Djøf'ernes modvilje mod at arbejde i yderområderne blandt andet skyldes stærke fordomme.


DJØF: Vil gerne flytte for at arbejde

Arbejdsmarkedspolitisk chef i DJØF, Lars Munck, afviser, at medlemmerne ikke vil arbejde i provinsen.

”Vores medlemmer vil gerne i arbejde, og de flytter gerne langt væk, hvis det rigtige arbejde byder sig,” siger han.

Lars Munck erkender dog, at der findes en del fordomme om provinsen blandt DJØF-medlemmerne.

”Der kan være fordomme om, at der ikke er jobs i provinsen, eller at det er et kedeligt sted at bo. Men der er faktisk jobs at komme efter, og der er store økonomiske fordele ved at bosætte sig udenfor de store byer,” siger han.

Lars Munck påpeger desuden, at Djøf'erne har gode muligheder for at gøre lynkarriere, hvis de er villige til at tage arbejde i provinsen.

Fakta:

76 procent af de adspurgte kunne forestille sig at tage et job i Københavns eller Frederiksberg Kommune, mens kun 13 procent kunne forestille sig at tage et job i Sønderjylland.

22 procent kunne forestille sig at arbejde i Kina og 47 procent i USA.

1135 Djøf'ere under 40 år har deltaget i undersøgelsen, der er lavet i et samarbejde med Berlingske Nyhedsmagasin.