De hører det konstant: Mums, flot kavalergang

31. mar 2014, 04:00
Fire ud af ti har oplevet chikane det seneste år, viser ny rapport. Sexchikanen foregår i høj grad også på arbejdspladsen. Og her er problemet stigende, advarer tre kvindedominerede fagforbund.

En ældre borger der klapper hjemmehjælperen bagi. En patient på sygehuset der kommenterer sygeplejerskens kavalergang. En kvindelig elev der får en upassende bemærkning i kopirummet.

37 procent af danske kvinder har oplevet en form for sexchikane det seneste år. Det viser en ny rapport fra EU, hvor 42.000 kvinder fra 28 EU-lande har deltaget.

Særligt på arbejdspladsen står det slemt til. Ifølge tre store, kvindedominerede fagforbund, er den uønskede seksuelle opmærksomhed et stigende problem.

”Der er et stigende problem med sexchikane over for vores medlemmer. Det kan være meget hårdt for de kvinder, det går ud over,” siger Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent hos FOA, der organiserer cirka 160.000 typisk indenfor sosu-området.

Sexchikane er tabubelagt

Kønsforsker Anette Borchorst er bekymret over de mange danske kvinder, som ifølge EU-rapporten har været udsat for sexchikane for nylig.

”Vi mangler konkret viden om, hvor den seksuelle chikane foregår. Men efter hvad jeg hører, er der særligt problemer på arbejdspladserne. Så jeg er ikke overrasket over, hvad fagforbundene oplever,” siger professoren fra Aalborg Universitet.

At få en upassende kommentar eller at blive befamlet er et stort tabu på arbejdspladsen.

”Sexchikane er meget tabubelagt. Vi har mange eksempler på, at vores medlemmer først melder det til os, efter at de har sagt op på arbejdet,” fortæller Jeannette Hahnemann, souschef hos HK.

Mere end 200.000 kvinder i både den offentlige og private sektor er organiseret i HK, og mindst hver tiende medlem har oplevet sexchikane på jobbet. Og tallet er formentlig højere.

”På en virksomhed i Jylland meldte én medarbejder sexchikane til os. Så indkaldte vi resten af de ansatte til et møde. Her kom det frem, at 17 andre også havde oplevet sexchikane,” siger Jeannette Hahnemann.

Også hos sygeplejerskerne er seksuel chikane et problem. Næsten hver tiende sygeplejerske har oplevet det. Og problemet er stigende, viser analyser fra Dansk Sygeplejeråd.

Læs også: SOSU-elev: "Jeg stortudede bagefter"

Det er ofte patienter, der chikanerer unge sygeplejersker under 30 år.

”Det kan være alt fra nedsættende kommentarer til fysisk overgreb, som et klap bagi eller en anden form for befamling. Det er selvfølgelig stærkt ubehageligt at opleve som sygeplejerske,” siger næstformand Dorte Steenberg.

Demente ældre befamler sosu'er

På sosu-området kan problemet for eksempel opstå i en intim plejesituation mellem ældre, demente mænd og kvindelige hjemmehjælpere, hvor grænseoverskridende berøringer eller upassende kommentarer kan falde.

Efter en ubehagelig episode er det vigtigt med åbenhed, fortæller Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent hos FOA.

”Så er det vigtigt, at der er en åben kultur på arbejdspladsen, så den ansatte hurtigt kan snakke med lederen, som herefter kan tage affære, hvis det er nødvendigt. At tage diskussionen er vigtigt, så den ansatte kan komme videre,” siger hun.

Nogle kommuner vælger at ansætte sexologer, der uddanner plejepersonalet til at tackle forskellige situationer, så de er godt klædt på.

”Så ved de ansatte, hvordan de skal reagere, hvis der opstår den slags situationer. Det er særligt vigtigt for de yngre medarbejdere, vikarer og for det ufaglærte personale,” siger Charlotte Bredal.

Det viste EU rapporten om danske kvinder

 

* 33 procent af danske kvinder har oplevet fysisk eller seksuel vold i et parforhold. EU-gennemsnittet er 22 procent. Den fysiske vold er ofte skub og slag.

 

* 40 procent af danske kvinder har, siden de var 15 år, oplevet fysisk eller seksuel vold begået mod dem af en, der ikke var deres partner. Det giver en kedelig førsteplads i statistikkerne.

 

* Fire ud af fem danske kvinder har, siden de var 15 år, oplevet sexchikane. Kun Sverige ligger højere med en andel på 81 procent af kvinderne.

 

* Danske kvinder er sammen med lettiske kvinder dem, der blev udsat mest for psykisk vold i et parforhold i hele EU. Det gælder 60 procent af kvinderne.

 

* Undersøgelsen er den hidtil største om vold mod kvinder i EU. I alt er 42.000 tilfældigt udvalgte kvinder i alderen 18 år til 74 år blevet interviewet.

 

Kilde: Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder FRA's rapport "Violence against Women Survey"