De glemte mere uddannelse

20. feb 2011, 11:15
Overraskende meget i løn, men ingen efteruddannelse skuffer Torben Nielsen, kirkegårdsgartner

Lønnen er i orden, men en uges uddannelse til de lavest uddannede havde gjort godt. Det mener, Torben Nielsen, kommunalt ansat kirkegårdsgartner.

"Det er vildt positivt, at lønnen trods alt kom helt derop. Det havde jeg ikke regnet med, og det må vel give problemer for staten, der fik meget mindre," siger Torben Nielsen.

"Men det skuffer mig meget, at der ikke er noget om uddannelse. Vi har ikke krav på noget, og slet ikke noget, der ikke har tæt forbindelse til vores arbejde.

Men der er en stor gruppe på vores arbejdspladser, der har gået i skole ni år eller mindre. Det er altså sundt at komme ud og se noget andet, og møde nogle andre mennesker. Mange lever i deres egne rum, og det giver meget personligt udvikling at komme ud. Det burde vi også.

Så havde det ikke betydet så meget om vi havde fået 2,5 procent i stedet for 2,65 procent i lønstigning," siger Torben Nielsen.

Tryghedsfonden med 80 millioner til uddannelse og rådgivning til fyrede er Torben Nielsen ikke begejstret for.

"Generelt har vi meget tryghed her. Tjenestemænd er umulige at komme af med, og de fastansatte har et halvt års opsigelse. Det er sjovt, for jo mere trygge folk bliver, jo mere usikre bliver de også.

Nogle synes næsten, de står værre end bygningsarbejderen, der er fyret, så snart hans arbejde er færdigt. Man kan blive så tryg, at man næsten ikke kan overskue, at det kan lade sig gøre at blive fyret," siger Torben Nielsen.

Børnefamilierne har mere brug for fri end mig

De kommunalt ansatte brugte denne gang lidt af deres lønstigning på at købe retten til at beholde deres seniorfridage. De blev indført som forsøg i 2008 og betalt med 'trepartsmidler'. Altså hverken betalt af arbejdsgiverne eller medarbejderne.

"Selvfølgelig er jeg glad for fridage, men jeg vil bare ikke ses på som senil eller med det ene ben i graven.

Man kan ikke generalisere om alder, og jeg synes heller ikke man skal pive hele tiden.Selvfølgelig er jeg blevet ældre, men jeg kan sagtens holde i mange år endnu.

Men det kommer jo også meget an på arbejdspladsen. Jeg synes mange børnefamilier har mere brug for fridage end mig," siger Torben Nielsen.

Ny overenskomst

Den halve million danskere, der arbejder i kommunerne, fik overenskomst lørdag aften.

Den giver dem blandt andet 0 kroner i lønstigning i år, men 2,65 procent i 2012.

Læs resten her: Det får de kommunalt ansatte