20201103071220688_1000
Natten til tirsdag dansk tid åbnede det første valgsted i USA i landsbyen Dixville Notch i New Hampshire. Alle fem stemmer gik til Demokraternes kandidat, Joe Biden. Foto: Ashley L. Conti/Reuters

Biden vinder første valgsted

3. nov 2020, 08:33
Donald Trump havde ikke en chance, da de første stemmer blev talt op ved det amerikanske valg.

De første stemmer ved det amerikanske præsidentvalg er blevet talt op, og de er alle gået til Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden.

Det står klart, efter at fem vælgere i den lille landsby Dixville Notch i delstaten New Hampshire ved midnat natten til tirsdag lokal tid tog hul på valgdagen som de første i USA.

I alt bor der 12 stemmeberettigede vælgere i byen, der grænser op til Canada. Fem af dem mødte op for at stemme, og de stemte alle på Joe Biden i løbet af få minutter.

Præsident Donald Trump fik dermed ingen stemmer.

Den lille landsby i det nordøstlige USA har siden 1960 slået sig op på at stemme og afslutte valghandlingen som den første i USA.

Nabolandsbyen Millsfield har også åbnet valgstederne omkring midnat. En tredje landsby i området plejer at følge samme tradition, men her blev arrangementet aflyst på grund af coronapandemien.

De tre landsbyer plejer traditionelt at kæmpe om at offentliggøre USA's første valgresultat.

Den livslange republikaner Les Otten afslører til valgstedets officielle Twitterprofil, hvorfor han i år stemte på Joe Biden.

- Det har jeg ikke, fordi jeg er enig med ham i alt, men fordi tiden er inde til at forene os som amerikanere - ikke splitte os. Vi skal finde frem til det, der gør USA til et fantastisk land, siger han.

Resultatet fra den lille by er dog ikke altid nogen sikker strømpil for, hvordan valget ender.

I 2016 stemte et flertal af landsbyboerne i Dixville Notch på Hillary Clinton, der som bekendt endte med at tabe valget.

Ved valget i 2012 delte Barack Obama og den daværende republikanske præsidentkandidat, Mitt Romney, byens stemmer imellem sig.

Der er stadig adskillige timer, til valgstederne i de største amerikanske delstater åbner. Det sker først klokken 12 dansk tid i de fleste østlige delstater.

/ritzau/AFP